Foto: Ur polisens förundersökning

Mordmisstänkte 19-åringen kvar i häktet – övriga åtalade släppta

Uppdaterad
Publicerad

Den 19-åring från Malmö som dömdes i tingsrätten för mordet på en 20-åring i Ånge i december blir kvar i häktet sedan förhandlingarna i hovrätten avslutats.

Däremot släpptes de två medåtalade männen – en 20-åring från västra Medelpad och en 25-åring från Stockholmstrakten – ur häktet i väntan på domen.

Mordet begicks sent på kvällen den 10 december i fjol. Enligt åklagarens beskrivning handlar det om ett personrån som spårat ut och slutat i mord.

19-åringen, som dömdes till nio års fängelse av Sundsvalls tingsrätt bland annat för mord, greps en kort tid efter dådet. Den andre mordsmisstänkte, en 22-åring som också kommer från Malmö, är fortfarande på fri fot och efterspanas alltjämt.

Fingervisning

19-åringen dömdes mot sitt nekande och överklagade morddomen till Hovrätten för nedre Norrland.

Efter att hovrättsförhandlingarna avslutats under onsdagen satt rättens ledamöter i överläggning under torsdagen. Under eftermiddagen meddelades att 19-åringen blir kvar i häktet fram tills dess att domen i målet faller den 17 november.

Det ger en fingervisning om att 19-åringen i vart fall inte kommer att frias från misstankarna om att ha dödat det 20-åriga rånoffret.

Frisläppta

Ytterligare tre män – 20, 25 och 80 år gamla stod åtalade i målet misstänkta för delaktighet. De två yngre männen dömdes i tingsrätten för bland annat rån, medhjälp till grov stöld och övergrepp i rättssak och fick fängelse två och ett halvt respektive ett år och nio månader. Den äldre mannen dömdes till villkorligt straff och böter.

20-åringen från västra Medelpad och 25-åringen – som vid tiden för mordet var skriven på en adress i Ånge kommun – överklagade också sina domar.

I deras fall beslutade hovrätten under torsdagen att de ska släppas fria ur häktet. Det indikerar i sin tur att deras straff kommer att sänkas av hovrätten, alternativt att det blir friande domar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mordet i Ånge i december – detta har hänt Foto: SVT/Polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ung man mördad i Ånge

Mer i ämnet