Junseleborna redo att ta emot flyktingar: ”Mer förberedda nu”

Uppdaterad
Publicerad

När beskedet kom om att flyktingar skulle komma till Junsele drog hela byaapparaten igång. Den ideella organisation som finslipades under förra flyktingvågen och som nu står redo en gång till. Vi var med på ett möte där man bland annat talade om hälsosamtal och vaccinationer.

Den här gången samlas alla viktiga samhällsfunktioner och andra organisationer som gemensamt arbetade vid förra flyktingvågen. Det är allt från Röda Korset, Filadelfia, Sollefteå kommun, rektorn vid skolan, enhetschefen för Ramsele/Junsele hälsocentral, medborgarkontoret, Ådalens fastigheter plus representanter för Forum, samlingsplatsen i byn.

Diabetiker

Västernorrland och kriget i Ukraina

– Det känns inte som man jobbar ensam. Vi är en grupp som gör det här tillsammans, säger Christina Lundholm Brorsson, enhetschef på Junsele/Ramsele hälsocentral.

Det är mycket som ska förberedas. Skolan står redo att ta emot barn i alla åldrar upp till klass nio. Någon som anlänt är diabetiker och medicin behövs.

Mer förberedd nu

Annat som var mycket viktigt förra gången inte är lika viktigt vid denna flyktingvåg. Många har med sig telefoner och lap tops och när det förra gången blev en jakt på datorer är det fungerande wifi som är viktigare nu.

– Det känns som vi är mer förberedda nu. Vi har fler erfarenheter, säger Christina Lundholm Brorsson.

I klippet hör du hur regionen aktiverar sin organisation när det gäller flyktingmottagandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet