Ena halvan av ”Mr Ringside”, mångårige boxningsreportern Stefan Alfelt på Aftonbladet.

Mr Ringside: ”Största matchen på svensk mark på 38 år”

Publicerad

Tungviktsmötet i Sundsvall den 21 april blir en av svensk boxnings största drabbningar i modern tid. Det är ena halvan av boxningsexperterna bakom namnet Mr Ringside, Stefan Alfelt, övertygad om.

Det är svårt att hitta jämförelser med matchen mellan Otto Wallin och Adrian Granat. Efter svenskmötet 1980 mellan Anders Eklund och Roger Andersson är det bara kampen mellan Mikaela Laurén och Klara Svensson 2016 som väckt samma uppmärksamhet.

Men det finns skillnader. Två svenska proffsboxare i tungvikt har inte möts på svensk mark på många år då proffsboxning var förbjuden i Sverige i 45 år, från 1970 till 2015.

Tungvikt

Kampen mellan Eklund och Andersson gällde en plats till OS.

– Det är ju alltid något extra när det handlar om två tungviktare. Eklund/Andersson var ju en uttagningsmatch i bäst av tre möten. En sådan serie skulle inte ge samma uppmärksamhet i dag, säger Stefan Alfelt som är mångårig boxningsexpert på Aftonbladet.

Titel som kvalificerar

Själva titeln som står på spel i Sundsvall är inte särskilt stor menar Alfelt. Däremot det som kommer efteråt för den som tar hem matchen:

– EU-titeln är inte stor. Däremot kvalificerar vinnaren sig antagligen till en chans på en match om EBUs EM-titel och det är stort.

En riktigt stor match var den mellan Armand Krajnc och Paolo Roberto 2001. Men den gick i Lübeck i Tyskland.

Svårtippat

Stefan Alfelt har ingen aning om vem som tar hem matchen i Sundsvall:

– Otto Wallin är en skolad, stabil boxare men Adrian Granat har ju sitt knockoutslag som kan komma när som helst. Det är en mycket svår match att tippa, avslutar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer