Foto: Anna Quayle/SVT

Museet svarar konstnärer: ”Kommer fortsatt att vara en arena för konst”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan protesterade flera konstnärer vid årets Y-salong mot nedskärningarna på Västernorrlands museum. Tjugofyra konstnärer täckte över sina verk. Nu svarar museiledningen på protesterna.

Museets dåliga ekonomi innebär nedskärningar inom flera av de verksamheter som bedrivs. Bland annat drabbas avdelningarna för tillfälliga och permanenta utställningar. Detta fick konstnärerna vid Y-salongen att skriva ett upprop och flera av dem täckte sedan sina verk med svart tyg.

– Vi täcker vår konst för att markera vår oro, vi ser att vårt utrymme krymper. Vi kan inte bara se på utan måste reagera på ett visuellt sätt , sade konstnären Ëlmë Ämting.

Länsmuseet Västernorrland

I uppropet krävde konstnärerna bland annat att museet öppnar utställningsrummen och verksamheten för fler regionala konstprojekt.

Färre utställningar

Nu svarar museiledningen på uppropet: ”Västernorrlands museum kommer fortsatt att vara en arena för konst, även om det i prioriteringarna är tydligt att antalet tillfälliga utställningar behöver vara färre under de närmaste åren” skriver man i ett pressmeddelande.

– Jag ser det som en protest mot situationen för konsten och kulturens ställlning i allmänhet i landet, säger Monica Fahlén, vise ordförande i muséets styrelse. Foto: Pierre Ragnehag

– Jag kan kan tycka att protesterna har varit förhållandevis snälla, säger Monica Fahlén, (S), vice ordförande för stiftelsen Västernorrlands Länsmuseum.

SVT: förstår du konstnärernas oro i frågan?

– Ja, självklart och jag ser det inte bara som en protest mot Länsmuseet utan mot situationen för konsten och kulturens ställning i allmänhet i landet, säger Monica Fahlén.

Museistyrelsens ordförande, Thomas Näsholm, tror att neddragningarna på muséet ska göra verksamheten bättre på lång sikt. Foto: Pierre Ragnehag

– Vi vill öppna för en dialog med de berörda, säger Thomas Näsholm, ordförande i Länsmuseet. 

Tufft för länsmuseer över hela landet

– Vi har aldrig sagt att vi ska sluta visa konst från länet, vi har sagt att vi ska dra ner på visningarna under en begränsad period, säger Monica Fahlén.

– Det behövs mer pengar för verksamheten, menar Fahlén, och pekar på att den ekonomiska situationen är bekymmersam på många håll i landet.

SVT; Det behövs mer pengar, men det ser ut som det snarare blir mindre?

– Ja, den verkligheten lever vi i och då måste vi göra prioriteringar, menar Fahlén.

Långsiktigt kommer det bli bättre men vi har en resa att göra och det kommer att ta ett antal år, säger Thomas Näsholm (S), ordförande för Länsmuseet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Länsmuseet Västernorrland

Mer i ämnet