Museipedagogerna finns till för barnen som besöker museet, men de gör också besök i länets skolor. Foto: Västernorrlands museum

Museets barn- och ungdomsverksamhet läggs på is

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och ungdomsverksamhet är den del av Länsmuseet Västernorrlands verksamhet som är högst prioriterad från kommun och landsting.

– Det känns lite chockartat att få veta att det ska läggas ner under två år, säger Maria Nordlund, museipedagog.

På tisdagsförmiddagen fick de två museipedagogerna på Länsmuseet Västernorrland besked: deras tjänster försvinner.

Maria Nordlund är en av dem, hon är också facklig företrädare för DIK, facket för kultur, kommunikation och reklam. Hon har jobbat på länsmuseet i 27 år.

Länsmuseet Västernorrland

– Jag förstår att det är svårt med ekonomin, men vi har känt oss trygga i att barn och ungdomar är prioriterade, säger hon.

Trots det väljer styrelsen att lägga all pedagogisk verksamhet på is.

Finns för alla

Museipedagogerna har ett brett ansvarsområde. Förutom att de tar emot skolklasser och elevgrupper i museet, har de uppsökande verksamhet i länets skolor.

– Vi finns till för alla, vi jobbar också med kultur för äldre och för asylsökande och nyanlända, berättar Maria Nordlund.

På frågan om hon kan skicka ett foto från något skolbesök eller liknande till SVT, svarar hon:

– Det kan bli svårt, fotografen är också uppsagd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Länsmuseet Västernorrland

Mer i ämnet