Foto: SVT/Fredrik Israelsson

Musslorna ligger på land

Uppdaterad
Publicerad

Sjön Torringen söder om Njurunda på gränsen mot Gävleborgs län är tömd på vatten och har aldrig tidigare varit så låg, det menar ortsbefolkningen som oroar sig för livet i sjön och har slagit larm.

Musselskalen ligger uppe på land och stränderna ser ut som ett månlandskap av sten och lera. Sjön Torringen lever upp till sitt namn och är ingen vacker syn just nu.

– Det är det värsta jag har sett sedan 1960 när jag började vara här, säger Bertil Åkerlund som bor i trakten.

Vattenmagasin

Torringen är ett vattenmagasin för de kraftverk som finns längre ner i vattensystemet. Torrsjö Kraft AB har tre av fyra kraftverk och styr regleringen. Ägaren John Forsell har förståelse för att folk reagerat över hur det ser ut vid sjön.

– Ja, det kan jag förstå och det är inget vi är glada över heller, vi lever ju på vattnet så vi vill ha höga nivåer i dammarna, men nu är det så att nederbörden i området har inte varit särskilt hög och då blir det låga nivåer, säger han.

3,2 meters nivåskillnad

Nivåskillnaden i Torringen kan uppgå till 3,2 meter enligt vattendomen och på Länsstyrelsen i Gävleborgs län anser man att regleringsföretaget håller sig inom de uppsatta ramarna.

– Tittar man på vattendomen så får de sänka den ytterligare en bit än där de ligger nu så de ligger inom de ramar de har för verksamheten, säger Per Ahlenius, handläggare på länsstyrelsen.

Bekymrad över livet i sjön

Men Bertil Åkerlund är bekymrad över livet i sjön.

– Det är totalt meningslöst att fiska i den här sjön, det är många som har gett upp, jag har tagit båten härifrån för tre år sedan och jag kommer aldrig mera att fiska här, konstaterar Bertil Åkerlund bittert.

– Det är ingen mening när det blir så här, säger han.

El till 200 villor

Torrsjö Krafts tre kraftverk producerar enligt egen utsago årligen el motsvarande årsförbrukningen för 200 normala villor vilket kan ställas mot den miljöpåverkan regleringen innebär.

– Visst finns det risk att regleringen kan skada fisk och djurliv men det är avgjort med den vattendom som gäller, de har fått okej att reglera mellan de här nivåerna, säger Per Ahlenius på länsstyrelsen.

Vattendomen som styr regleringen i Torringen fastställdes redan 1942 med dåtidens syn på naturhänsyn. Frågan är om domen borde omprövas.

– Ja det är vad vi skulle kunna göra, men tyvärr är det inget vi prioriterar i nuläget, konstaterar Per Ahlenius.

Här kan du se inslaget i sin helhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer