Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisens antikorruptionsgrupp tar över utredningen Foto: Hugo Erkensjö

Mutanklagelserna – polisens antikorruptionsgrupp tar över utredningen

Uppdaterad
Publicerad

Experter vid polisen har tagit över utredningen av de misstänkta mutbrotten i Sundsvall. Under torsdagen togs polisutredningen över av polisens nationella antikorruptionsgrupp.

I Sundsvall har ryktesspridningen i byggbranschen tagit fart efter beslutet i måndags att polisanmäla den tidigare chefen. Bolaget är verksamt inom bygg-och fastighetsbranschen med stora pågående byggprojekt i Sundsvall.

Specialister på mutbrott

Det blir nu polisens nationella antikorruptionsgrupp som ska gå till botten med anklagelserna.

– Ja, det stämmer. Vi har lämnat i från oss utredningen till den expertgrupp i Stockholm som är specialiserad på att utreda den här typen av brottslighet. Det är ett normalt förfarande men det utesluter inte att vi lokalt kommer att bidra i det fortsatta arbetet, säger Michael Ahrtzing som är chef för polisens regionala IT-gruppcenter.

Poliser och ekonomer

Nationella antikorruptionsgruppen är organiserad som en del av NOA och leds av Stefan Erkensjö. Han har 26 personer, bestående av poliser, civilanställda utredare och ekonomer i sin grupp.

– Vi jobbar med alla typer av mutbrott och är specialiserade på att granska misstänkta korruptionsbrott. I normalfallet är det vi som tar oss an den här typen av utredningar, säger han till SVT.

Förtegen om Sundsvall

Han vill emellertid inte kommentera de misstankar som väckts i Sundsvall. Ännu har det inte fattats något beslut om förundersökning vilken då kommer att ledas av åklagare vid riksenheten mot korruption.

Den aktuelle chefspersonen skiljdes från sitt jobb redan i våras och sedan dess har misstankarna stärkts. Han misstänks för grov trolöshet mot huvudman, samt för tagande och givande av muta.

”Jag blev bestört”

Misstankarna grundar sig i en revisionsgranskning av den chefens agerande i bolaget sedan 2017. Revisorerna inledde sin genomlysning av bolaget i augusti och för några dagar sedan presenterades slutresultatet för det kommunala bolagets styrelse. I måndags polisanmäldes chefen.

– Det var en dramatisk läsning, har styrelseordföranden Johan Nikula sagt till SVT om innehållet i rapporten. Jag blev bestört över innehållet i rapporten, förklarade han.

Sedan revisionsrapporten överlämnats till polisen har den till stora delar belagts med sekretess. Innehållet i rapporten är enbart känd för en begränsad krets.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Toppchef i mutskandal

Mer i ämnet