Kim Andrews, chef för riksenheten mot korruption vid åklagarmyndigheten

Åklagarbeslut: Förundersökning om mutbrott inledd

Uppdaterad
Publicerad

De misstänkta mutbrotten i ett kommunalt bolag i Sundsvall kommer att utredas av riksenheten mot korruption. Under måndagen fattade åkagare beslutet att inleda en förundersökning i ärendet.

Formellt innebär beskedet att åklagarmyndighetens enhet mot korruption gjort en första bedömning av de misstankar som framkommit i Sundsvall. Enligt Kim Andrews, chef för riksenheten inleds endast förundersökningar om det finns saklig grund att misstänka mutbrott, vilket man alltså gjort.

”Tagande av muta”

Det var i förra veckan som en tidigare hög chef i ett kommunalt bolag polisanmäldes av sin egen styrelse för ekonomiska oegentligheter. Det kommunala bolaget har varit verksamt inom bygg- och fastighetsbranschen och polisanmälan gäller dels grov trolöshet mot huvudman och dels givande och tagande av muta.

Efter att ha tagit del av polisanmälan och den internutredning som gjorts med anledning av misstankarna, beslutade riksenheten mot korruption på måndagen att gå till botten med misstankarna. Beslutet fattades av kammaråklagare Mats Jansson.

– Jag anser att det finns anledning att inleda en förundersökning. Så här inledningsvis handlar det om misstankar om tagande av muta, säger han till SVT.

I övrigt vill Mats Jansson inte kommentera det fortsatta arbetet.

Specialiserad grupp

Riksenheten mot korruption handlägger samtliga brottsmisstankar i landet om tagande av muta och givande av muta. Myndigheten handlägger också brottsmisstankar som hör nära samman med dessa brott.

Till sin hjälp att utreda brott har åklagarna hjälp av polisens antikorruptionsgrupp, en specialiserad grupp om 26 personer inom NOA bestående av poliser, ekonomer och andra civila utredare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Toppchef i mutskandal

Mer i ämnet