Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här var den mutmisstänkte chefen engagerad vid sidan av sitt jobb på det kommunala bolaget. Stugprojektet såldes vidare för 31 miljoner kronor med en vinst på 12 miljoner.

Muthärva kopplas till fjällstugor i Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

Den mutmisstänkte chefen i Sundsvalls kommun har koppling till ett byggprojekt i Härjedalen som nyligen såldes med mångmiljonvinst.

Bakom projektet står en Sundsvallsföretagare som samtidigt haft en långvarig affärsrelation med det kommunala bolag där den mutmisstänkte chefen var verkställande direktör.

Sundsvallsföretagaren driver flera företag och har under många år haft ett nära samarbete med den kommunale bolagschef i Sundsvall som misstänks för mutbrott.

Nu står det också klart att den mutmisstänkte bolagschefen kan kopplas till ett av Sundsvallsföretagarens byggprojekt i Härjedalen via en äldre nära släkting.

Mailat i jobbet

En av dem som figurerat öppet i ett av bolagen bakom fjällsatsningen är nära anhörig till den mutmisstänkte vd:n. Den misstänkte har också använt sin jobbmail för att skicka och ta emot handlingar kring fjällstugorna. Bland annat besiktningsprotokoll, visar SVTs granskning.

Det här skedde trots att privata affärsrelationer med bolagets leverantörer inte är tillåtna.

”Inga kommentarer”

Via den anhörige kan den mutmisstänkte chefen kopplas till projektet som inleddes med ett markköp 2018/2019 och som i år sålts vidare till en bostadsrättsförening med en prislapp om 31,7 miljoner kronor.

När vi ringer den anhörige för att ställa frågor om det här får vi ett kortfattat svar innan samtalet avslutas.

– Det här är inget jag vill pratat med media om.

Attraktivt fjällområde

Huvudmannen bakom projektet är en affärsman som via flera företag gjort affärer med det kommunala bolaget. Företagen tillhör de som genom åren sponsrat en annan av bolagschefens nära anhöriga i idrottssammanhang, men affärsmannen har också investerat i fastighetsbranschen och byggt fjällstugor i attraktiva områden i Härjedalen. Ett av dessa är det aktuella projektet.

Redan när bygget inleds bildas en bostadsrättsförening i vilken den nära anhörige till bolagschefen haft en plats i styrelsen.

Tillfällig styrelse

Det har rört sig om en tillfällig styrelse under det att husen byggts och sålts. Nu i november tog de permanenta ägarna över.

– Läget är fint mitt i backen. Området är helt nybyggt och vi är de första ägarna, berättar en av de nya ägarna som köpt sin fjällstuga för en insats om 3 495 000 kronor.

Vinstgivande projekt

Området som består av åtta fjällstugor byggdes under 2018-2019 och försäljningen av stugorna har varit mycket vinstgivande och uppgår till drygt 12 miljoner.

Ett bolag som tidigare tillhörde Sundsvallsföretagaren övertogs i somras av den mutmisstänkte vd:n. I bolaget fanns enligt den senaste årsredovisningen tillgångar på 2,2 miljoner kronor. Han har också bildat ett nytt bolag i fastighetsbranschen tillsammans med en av de leverantörer han haft kontakt med via jobbet i kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Toppchef i mutskandal

Mer i ämnet