Åklagare Mats Jansson berättar att misstankarna rör värden för stora summor. Foto: SVT

Muthärvan i Sundsvall: Tre misstänkta för mutbrott efter polisinsats

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har nu delgivits misstanke om brott i samband med mututredningen med kopplingar till ett kommunalt bolag i Sundsvall. Det bekräftar åklagare Mats Jansson för SVT.

Efter en insats tidigare i veckan i Sundsvall har misstankarna stärkts, säger åklagaren. Tre personer hämtades av polis till förhör och två av dem anhölls. En av dem var den tidigare chefen i det kommunala bolaget.

– De anhölls eftersom det i inledningsskedet fanns misstanke om att de skulle kunna påverka utredningen, säger Mats Jansson, åklagare vid Riksenheten mot korruption.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Datorer och dokument i beslag

Enligt Sundsvalls Tidning, som först rapporterade om tillslaget, ska det ha gjorts under onsdagen och torsdagen. De misstänkta släpptes senare men misstankarna kvarstår.  En person misstänks nu för grovt givande av muta, en annan för grovt tagande och den tredje för givande av muta. 

Vid husrannsakan på flera adresser i Sundsvall beslagtogs datorer, telefoner och dokument som har betydelse för utredningen.

– Jag skulle säga att misstankarna stärkts efter insatsen och utredningen fortsätter, säger Mats Jansson.

Givarna haft relationer till bolaget

Den som är misstänkt för tagande av muta är den tidigare kommunanställde chefen och de andra två har haft kopplingar till bolaget.

– Givarna har haft verksamhet på det privata området och har haft relationer till det kommunala bolaget, säger åklagaren.

Samtliga tre misstänkta förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Mer i ämnet