Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är en grupp poliser och ekonomer vid nationella anti-korruptionsenheten som tagit sig an de misstankar som i veckor skakat ett kommunalt bolag i Sundsvall.

Polisen bekräftar – utredningen av mutbrott igång

Uppdaterad
Publicerad

Ingen är ännu delgiven misstanke om brott i den uppmärksammade muthärvan i Sundsvall, men polisen bekräftar nu att man påbörjat sin utredning.

Det är en grupp poliser och ekonomer vid nationella anti-korruptionsenheten som tagit sig an de misstankar som i veckor skakat ett kommunalt bolag i Sundsvall.

Fjällstugor och sponsring

Anklagelserna och polisarbetet hålls fortfarande i stort hemligt, men den granskning som SVT gjort har hittills visat det finns en koppling till ett 20-tal företag och individer som varit leverantörer till det kommunala bolaget.

Totalt har SVT kunnat koppla 20 leverantörer till sponsring av nära anhöriga till vd:n.

Arbetsgivaren hölls ovetande

Vidare har den kommunale bolagschefen haft ett samarbete med ytterligare två leverantörer vid bygget av fjällstugor i Härjedalen, ett projekt som generade miljonvinster och som han skötte vid sidan om utan att informera arbetsgivaren.

Enligt Stefan Erkensjö som leder polisarbetet är det uppgifter som polisen följer som en del av sin omvärldsbevakning.

Vilka utredningsåtgärder som vidtagits i övrigt vill Stefan Erkensjö inte kommentera närmare, men enligt uppgifter till SVT har den mutmisstänkte vd:n ännu inte förhörts av polisen. Det har han själv bekräftat för SVT.

Bygg- och fastighetsbranschen

Stefan Erkensjö vill inte gå närmare in på vilka utredningsåtgärder som polisen vidtagit, men han säger att man inledningsvis satt sig in i ärendet. Det här görs i samråd med åklagaren Mats Jansson vid riksåklagarens enhet mot korruption.

– Den polisanmälan som lämnats in är strukturerad och bra, men det handlar ändå om att sätta sig in i materialet och bestämma sig för vilka åtgärder som ska vidtas.

SVT: Anklagelserna rör bygg- och fastighetsbranschen, förvånar det dig?

– Vi ser återkommande att korruptionsbrott kopplas till byggsektorn. Jämfört med andra sektorer förekommer det rätt ofta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Toppchef i mutskandal

Mer i ämnet