Den mutmisstänkte medgav gåva – polisanmäldes aldrig

Uppdaterad
Publicerad

Tidiga rykten om mutor och korruption i det kommunala bolaget ska ha utretts redan för fem år sedan, men nu börjar minnet att svika de inblandade. Enligt uppgifter till SVT granskades den utpekade chefen vid minst två tillfällen och erkände vid ett av dessa tillfällen att han tagit emot 4 000 kronor av en leverantör. Någon polisanmälan skedde inte.

Frågetecknen hopar sig kring kommunens agerande i den så kallade muthärvan i Sundsvalls kommun.

I Stockholm pågår en polisutredning mot den utpekade kommunale bolagschefen medan det i Sundsvall samtidigt står klart att kommunpolitikerna känt till ryktena i många år.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Långvarig ryktesspridning

Hittills har beskedet varit att ryktena utreddes internt i kommunhuset, men någon internutredning finns inte dokumenterad och de båda tjänstemän som ska ha beordrat och utfört själva utredningen har olika minnesbilder om vad som hände.

– Jag har inte fått bekräftat att de rykten jag hade hört 2015 utreddes trots att det var det besked jag då fick av dåvarande kommundirektören. Idag säger de att det saknas skriftlig dokumentation. De har också olika bild av vad som utreddes, uppger kommunalrådet Bodil Hansson (S) i till SVT.

Oklara besked

SVT har från flera håll fått berättat att det i flera år förekommit ryktesspridning kring det kommunala bolaget och den mutmisstänkte chefen. En lång rad av politiker har ”hört” eller mötts av ”prat” på stan.

Det här ska ha tagits upp vid ett möte mellan Bodil Hansson, dåvarande kommunalrådet Peder Björk (S) och kommundirektören Stefan Söderlund 2015. Han var då också vd för det kommunala holdingbolaget Stadsbacken i vilket det utpekade kommunala bolaget ingår som ett av flera kommunala bolag.

Enligt vad SVT tagit del av granskades den mutmisstänkte chefen vid minst två tillfällen och kallades till Stefan Söderlund där han under ett samtal fick frågor om sina privata bolagsengagemang. Chefen ska då ha medgett att han fått 4 000 kronor av en leverantör i form av sponsorpengar till den förening där han själv och en nära anhörig var aktiv. Detta polisanmäldes aldrig.

Olika minnesbilder

Enligt Bodil Hansson ska hon senare ha fått ett besked av Stefan Söderlund att att ryktena utretts av Anders Johansson som då var controller i Stadsbacken och att man inte kommit fram till något anmärkningsvärt.

Nu när mutmisstankarna fått ny aktualitet framstår detaljerna i den så kallade internutredningen som grumliga. Någon internutredning har inte gått att hitta och de båda män som ska ha hållit i internutredningen har olika minnesbilder om vad som gjordes. De har däremot bekräftat att de haft ett samtal med den utpekade chefen.

Rykten avfärdades

Bodil Hansson medger att rutinerna brustit. Idag är det besvärande att man inte vet exakt vad internutredningen kom fram till.

– För att råda bot på detta har vi tillsammans med oppositionen bestämt att se över kommunens rutiner. Det är olyckligt att det som gjordes 2015 inte är dokumenterat och skapar frågetecken inte bara hos oss utan antagligen också hos Sundsvallsborna, säger hon.

Även oppositionsrådet Jörgen Berglund (M) nåddes av rykten om ekonomiska oegentligheter i det kommunala bolaget men han fick då beskedet att frågan redan retts ut och avfärdats.

– Och eftersom det rörde sig om ryktesspridning som jag inte hade någon uppfattning om sanningshalten i så lät jag mig nöja med det beskedet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Mer i ämnet