Mutmisstänkte bolagschefen fick hjälp med ny husbil

Uppdaterad
Publicerad

Den mutmisstänkte bolagschefen i Sundsvall tjänade miljoner på fjällstugor som han byggt, bakom ryggen på sin arbetsgivare, tillsammans med en leverantör till det kommunala bolag där han var chef. Nu visar det sig att samma leverantör också hjälpt bolagschefen att importera en husbil värd minst 600 000 kronor.

SVT har granskat bilaffären som gjordes när bolagschefen fortfarande jobbade som verkställande direktör för det kommunala bolaget i Sundsvall.

– Jag fick hjälp att importera en husbil från Tyskland eftersom min affärsbekant hade kontakter där, bekräftar den mutmisstänkte chefen för SVT.

Muthärva med kommunala bolaget Skifu i Sundsvall

Privata affärer

En av misstankarna mot bolagschefen rör hans privata relationer med företag i Sundsvall som också varit stor leverantör av jobb till det kommunala bygg- och fastighetsbolaget där han var vd.

Det här har skett trots att det inte varit tillåtet i kommunen på grund av risken för jäv och annan korruption. Det strider också mot kommunens regler om bisysslor.

En företagare sticker ut

När SVT granskat turerna är det särskilt en av dessa leverantörer som i vår granskning visat sig sticka ut. Det rör en Sundsvallsföretagare som i 30 år haft affärer ihop med bolagschefen. Sundsvallsföretagaren driver flera företag inom bygg- och fastighetsbranschen och har även gjort flera affärer med bolagschefen vid sidan om.

Flera av de här affärerna kommer nu upp till ytan och rör fjällstugor och en husbil.

Fjällstugor gav vinst

Förra veckan kunde vi berätta att den kommunale bolagschefen fick en tredjedel av vinsten från ett byggprojekt i fjällen som han och Sundsvallsföretagaren och ytterligare en delägare i södra Sverige drev tillsammans under två år. Det här skedde i all hemlighet utan att bolagschefen anmält detta som bisyssla för sin kommunale arbetsgivare.

I somras, kort efter att han tvingats lämna sitt kommunala uppdrag, får han ut sin vinst från fjällprojektet. Det sker i form av ett bolag med miljontillgångar som han övertar från Sundsvallsföretagaren och som nu drivs vidare som bolagschefens privata bolag.

Husbil köptes in

När SVT tittar närmare på detta bolag visar det också finns en annan tillgång i bolaget, en ny Weinsberg husbil som importerades från Tyskland via ett av Sundsvallsföretagarens företag. Det här sker i april, bara dagar innan den kommunale bolagschefen får lämna sitt jobb.

Husbilen leasas via Ikano bank. Den disponeras av bolagschefen men först nu i november registreras hans bolag som brukare av bilen. Fram till dess är den registrerad i det bolag som först importerar husbilen, dvs Sundsvallsföretagarens bolag.

Varför?

– Ja, han beställde bilen av oss och vi har importerat den. Sedan är det en hel del administrativt som ska på plats innan hela affärskedjan är klar, skriver Sundsvallsföretagaren i ett mail.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Muthärva med kommunala bolaget Skifu i Sundsvall

Mer i ämnet