Maria Humla, generaldirektör för SPV i Sundsvall hoppas på en gemensam digital plattform för landets myndigheter Foto: SVT/SPV

Myndigheter larmar om Teams – personuppgifter kan hamna hos underrättelsetjänst

Uppdaterad
Publicerad

Flera myndigheter pekar nu ut kommunikationsplattformen Teams som en säkerhetsrisk. Enligt IT-experter på Skatteverket och Arbetsförmedlingen kan känsliga personuppgifter hamna hos amerikansk underrättelsetjänst.

Det senaste pandemiåret har inneburit att både företag och svenska myndigheter på bred front infört både möten och jobb på distans.

En av de vanligaste plattformarna för det är Teams från Microsoft, men nu larmar tunga svenska myndigheter om befarade säkerhetsläckor i Teams. 

”Kan hamna hos USA:s underrättelsetjänst”

– Det allvarligaste för oss som statlig myndighet är att vi inte kan säkerställa att uppgifter inte hamnar i fel händer, det säger Maria Humla, generaldirektör för SPV, Statens tjänstepensionsverk i Sundsvall

SPV ansvarar för uppgifter som rör 1,1 miljoner svenskar och hanterar även personuppgifter från 250 andra myndigheter.

Nu menar IT-experter på både Skatteverket och Arbetsförmedlingen att känsliga personuppgifter riskerar att läcka ut.

Applikationen lagrar nämligen personuppgifter om användarna på servrar i USA, som sedan skulle kunna begäras ut av till exempel amerikansk underrättelsetjänst.

Att Teams lagrar uppgifter på servrar i USA strider också mot EU:s regler.

Svenska myndigheter har nu startat ett samarbete för att hitta alternativ till dagens system.

Hör Maria Humla från SPV berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.