Det finns inga bevis för kränkande särbehandling, säger Anders Hedenius. Hör mer i klippet. Foto: Anna Beijron/SVT

Näringslivsbolagets chefer återinsätts i tjänst

Uppdaterad
Publicerad

Två av de tre chefer på Näringslivsbolaget i Sundsvall som varit arbetsbefriade sedan slutet av mars återinsätts nu i tjänst, meddelar styrelsen under onsdagen. En utredning kring ledningen har pågått sedan i mars sedan flera visseblåsare larmat om arbetsmiljöproblem i bolaget.

– Det finns inga bevis för kränkande särbehandling. I och med att ord står mot ord har styrelsen beslutat att återinsätta de två verksamhetscheferna, säger styrelseordförande Anders Hedenius (S).

Han berättar att en del av visselblåsningarna handlade om kränkande särbehandling. Men utredningen har nu visat att det inte finns några bevis för att det förekommit.

Cheferna ”slussas in”

Han säger att cheferna inte kommer att vara på plats fysiskt på måndag, utan att det kräver vissa förberedelser.

– Vi kommer att ha ett inslussningsprogram som vi behöver kommunicera med cheferna och personalen om.

Vad menar du med inslussningsprogram?

– Vi behöver samtala med cheferna. Vi kommer sannolikt att behöva konsultation och stöd av sakkunniga i det här arbetet framåt, säger Anders Hedenius (S).

Men om det är nuvarande anställda som upplever sig kränkta – hur ska ni hantera den situationen?

– Det är en jätteknivig och svår situation. Här kommer vi att behöva ha kompetent personal som kan hantera personalfrågor.

Lång utredning

Det var i mars som ett konsultbolag fick uppdraget att utreda situationen på det kommunala Näringslivsbolaget. Under tiden var VD och två chefer i bolaget arbetsbefriade. Detta för att de inte skulle kunna påverka utredningen.

Anders Hedenius (S) styrelseordförande i Näringslivsbolaget i Sundsvall Foto: Anna Beijron SVT

Under tisdagen fick styrelsen i bolaget en muntlig dragning av konsultrapporten. Utifrån den informationen har nu styrelsen fattat beslut om att den tillfälliga arbetsbefrielsen av de två cheferna bör avbrytas.

-  Nu är konsulternas arbete genomfört och därmed ser vi inte längre något skäl att de två cheferna som är anställda ska fortsätta var arbetsbefriade, säger Anders Hedenius.

Ord står mot ord – VD ansvarig

Slutrapporten från konsultbolaget är ännu inte klar, men den muntliga dragning som styrelsen fått visar att det förekommit brister i bolaget vad gäller ekonomi och arbetsmiljö. Ytterst ansvarig är vd, som styrelsen nu ska föra en dialog med.

– De här frågorna vi behöver resonera om är vd:s ansvar.

Behåller vd sitt jobb?

– Det får vi se vad vi kommer fram till i samtalen. Men vd är fortfarande vd.

Kommunen får kritik

Rapporten pekar även på att kommunen behöver förbättra sin uppsiktsplikt utifrån arbetsmiljöansvar och sitt stöd till chefer.

– Det är en kritik som vi får ta till oss och ta lärdom av, säger Anders Hedenius.

Vi har utan framgång sökt de två cheferna och vd:n för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Näringslivsbolaget i Sundsvall

Mer i ämnet