Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Blåljusbilder / arkiv

Nationella bombskyddet sprängde okända föremålet – två män anhållna

Uppdaterad
Publicerad

Det beslagtagna okända föremål som polisen antog vara farligt sprängdes på söndagskvällen av Nationella bombskyddet i skogen nära Blåberget väster om Sundsvall.

Två unga män sitter nu anhållna misstänkta för flera brott – däribland brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– Det var någon hemmagjord konstruktion, säger polisens jourhavande förundersökningledare Anderz Ohlsson till SVT.

Föremålet hittades vid en husrannsakan under helgen. Initialt kunde polisen inte bedöma vad det var för något man hittat.

– Men det bedömdes att föremålet var skarpladdat och därför kontaktades Nationella bombskyddet som i sin tur beslutade att komma till Sundsvall för att undersöka föremålet, bekräftar Anderz Ohlsson.

Därefter fattades beslutet att föremålet skulle oskadliggöras.

– Det sprängdes i skogen på Blåberget i går kväll, säger Anderz Ohlsson.

Prejningsförsök

Vad var det för typ av föremål?

– Det kan jag inte gå in på, jag har inte sett något tekniskt utlåtande ännu. Men det var någon hemmagjord konstruktion i alla fall.

Upprinnelsen till alltihop var att polisen under natten mot söndagen skulle göra en kontroll av ett fordon. När patrullbilen körde upp jämsides med den aktuella bilen på E4 i höjd med Timrå och gjorde tecken för att stoppa fordonet försökte föraren i stället preja polisbilen.

– Det gick i 120 kilometer i timmen på motorvägen. Det hade kunnat sluta riktigt illa, säger Anderz Ohlsson.

En av poliserna i patrullbilen fick efter händelsen uppsöka sjukhus för kontroll, men var sedan tillbaka i tjänst enligt Anderz Ohlsson. I övrigt orsakade prejningsförsöket plåtskador på polisbilen.

Knark- och pengafynd

De två männen i bilen, som är i 20-30-årsåldern och kända hos polisen sedan tidigare, kunde så småningom gripas i en lägenhet i Timrå. Vid husrannsakan i deras respektive bostäder hittades – utöver det okända föremålet – två skjutvapen, en större summa pengar i kontanter och narkotika.

– Vi misstänker initialt att det rör sig om hasch och eventuellt kokain, säger Anderz Ohlsson.

Hur mycket pengar hittade ni?

– Tja...i storleksordning ungefär som en genomsnittlig månadslön för en polis.

Förtegna

En av männen misstänks nu för penningtvättbrott och vapenbrott. Misstankarna om brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, försök till grovt våld mot tjänsteman och narkotikabrott gäller dem båda.

Vad har de sagt hittills i förhören?

– Ingenting, och de säger att de inte tänker ge några kommentarer innan de hörs med sina försvarare, säger Anderz Ohlsson.

Kammaråklagare Carl-Johan Norström i Västerås som leder förundersökningen poängterar att männen är anhållna på grund av misstankarna om prejningen av polisbilen. I övrigt är han sparsam med kommentarer.

– Sekretess råder, säger han till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer