”Misstag att tillåta insamling av stamceller”

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Västernorrland tillåter som enda länsövergripande sjukvårdsorganisation privat insamling av stamceller i samband med förlossningen. Ett misstag och en dålig utveckling menar kritiska experter..

Stamceller framställs ibland som en framtida möjlighet att bota svåra sjukdomar och i Västernorrland kan nyblivna föräldrar få hjälp med insamling av stamceller.  

– När barnet är avnavlat så mjölkar man blod ur navelsträngen och samlar upp blodet i en påse, förklarar Marju Dahmoun, klinikchef för förlossningsklinikerna inom landstinget i Västernorrland.

Stamcellsforskning

Tecknat avtal

Möjligheten finns på länets alla tre förlossningskliniker efter att landstinget i Västernorrland som enda landsting i landet tecknat avtal med Sveriges första privata stamcellsbank.

– Vi tycker att det ligger i linje med vår policy, att erbjuda individanpassad vård under förlossningen, säger Marju Dahmoun.

Det är företaget Cellaviva med lokaler i anslutning till Huddinge sjukhus i Stockholm som i högteknologisk miljö sedan i september i år erbjuder privat förvaring av stamceller för framtida bruk. Företagets verkställande direktör, Mathias Svahn visar de blanka cisterner där stamcellerna förvaras.

– Här har vi minus 196 grader och vid så låga temperaturer stannar all biologisk aktivitet i cellerna och vi kan stanna tiden på åldrandet, förklarar han.

Garanterad förvaring

För 25 000 kronor köper föräldrarna hela paketet med provtagningsutrustning och garanterad förvaring i 20 år.

– Vi vet ju inte vad framtida behandlingar kommer att baseras på, jag har följt stamcellsforskningen och tycker att det är väldigt intressant med de nya framsteg som man gör och för mig var det viktigt att spara mina barns navelsträngsblod, säger Mathias Svahn.

Samtidigt sticker han inte under stol med att användningsområdet för privat sparade stamceller är väldigt litet i dagsläget.

– Det här sparandet gör man på lång sikt, vi börjar med 20 år men det finns ingen anledning att tro att cellerna kommer att försämras under hela barnets livstid och vilka behandlingsformer som kommer att finnas om 50 år har jag ingen aning om. Men om man tittar 50 år bakåt i tiden så har det hänt väldigt mycket, konstaterar han.

”Sker i onödan”

Cellaviva har utbildat förlossningspersonalen i  Västernorrland och landstinget får ersättning av företaget för det extraarbete som provtagningen innebär, men insamlingen sker helt i onödan, det menar i alla fall Anders Fasth, professor i imunologiska sjukdomar och medicinskt ansvarig för Nationella navelsträngsblodbanken.

– Idag ser vi ingen som helst användning av de insamlade cellerna för eget bruk. Där man använder stamceller idag, som till exempel vid leukemi, används någon annans stamceller för att det hela ska fungera, förklarar Anders Fasth som är kritisk till att landstinget i Västernorrland har valt att samarbeta med Cellaviva.

– Jag tror nog att det är ett misstag från de som tagit beslutet, att de tror att det är en bra idé. Istället är det så att de flesta landsting gör precis tvärt om, där får förlossningspersonalen inte hjälpa till. Deras uppgift är att ta hand om mor och barn, inte att stödja den privata verksamheten, säger Anders Fasth och frågar sig vem som är ansvarig om något går snett.

Men Marju Dahmoun på landstinget i Västernorrland tycker inte att kritiken är befogad:

– Jag ser inte att det skulle vara kontroversiellt på något sätt, det viktigaste för oss är att provtagningen inte skadar någon och det gör den inte, säger hon.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stamcellsforskning

Mer i ämnet