Foto: SVT/TT

Nazistkrigaren kan granskas på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen mot den Sundsvallsbo som tidigare utretts för krigsbrott i Ukraina kan komma att återupptas. Det uppger polisens krigsbrottskommission för SVT Västernorrland.

SVT har begärt att få ta del av den förundersökning mot den så kallade nazistkrigaren som lades ner i slutet av 2015. Polisens krigsbrottskommission meddelar nu att materialet fortfarande skyddas av förundersökningssekretess.

I beslutet skriver polisen att ett offentliggörande av uppgifterna skulle kunna försvåra polisens möjligheter att bedriva förundersökning i framtiden då det inte är uteslutet att förundersökningen kan komma att återupptas.

Misstänkt krigsbrottsling

I våras berättade SVT om 40-åringen från Sundsvall som tillhör landets mest beryktade nynazister. Han har granskats av säkerhetpolisen och pekats ut som misstänkt krigsbrottsling. SVT Västernorrland får då kontakt med honom på telefon i hans nya hemland Ukraina. Då bekräftade han själv att han utretts som misstänkt för krigsbrott:

– Det har gjorts och misstankarna har avskrivits av polisens krigsbrottsenhet. Dom har förhört mig och ställt frågor och utifrån det fanns det inget att gå vidare med. Det fanns inga krigsbrott begångna och ingen övrig brottslighet heller, sa han.

Prickskytt i Ukraina

Nu uppger polisens krigsbrottskommission att utredningen kan komma att återupptas.

Mannen från Sundsvall är dömd för flera brott i Sverige och åkte 2014 till Ukraina för att delta som frivillig soldat i östra Ukraina. Han har varit en del av den ultranationalistiska, nynazistiska, Azovbataljonen. I den hade han befäl över en grupp svenskar.

Den 40-årige Ukrainasoldaten har ofta figurerat i media. 2014 berättade han i en tidningsintervju att han som prickskytt skjutit ett 20-tal personer och det här har väckt frågor om hans aktiviteter i Ukraina. Frågorna har gällt misstankar om krigsbrott och det faktum att han dragit till sig intresse från svensk säkerhetspolis.

Hemma i Sundsvall

Sundsvallsbon är sprungen ur den högerextrema vit-maktmiljö som ska hållas under uppsikt av säpo och han har tidigare kallats till samtal. Det här bekräftas inte av säpo men väl av honom själv.

Mannen är numera bosatt i Ukraina men var nyligen hemma i Sundsvall för ett kortare besök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.