– Det är av stor vikt att lyssna på personalen även om man inte kan möta behoven eller utvecklingsmålen alla gånger, säger Andrea Blömer, inspektör IVO. Foto: SVT, IVO

Nedläggningen fick konsekvenser för patientsäkerheten i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Otydliga rutiner och riktlinjer för hur patienterna i Sollefteå skulle hanteras i samband med nedläggningarna, inverkade negativt på patientsäkerheten. Det menar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som nu kräver att regionledningen agerar.

Idag presenterades resultatet av den inspektion som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, inledde med anledning av flera larm om bristande patientsäkerhet i Sollefteå sjukhus efter nedläggningen av akutkirurgin och akutortopedin.

– Det vi sett i tillsynen är att rutiner och riktlinjer inte blivit upprättade och implementerade i den omfattning som krävs. Det finns en osäkerhet i hur berörda patientgrupper ska handläggas, säger Andrea Blömer, inspektör IVO.

Under inspektionen konstaterades att personalen inte känt sig delaktig i besluten och IVO poängterar vikten av att lyssna på personalen när verksamheten ska förändras.

– För att få en förankring hos personalen är det viktigt att förklara verför förändringar görs och bakgrunden till besluten.

IVOs beslut omfattar en mängd krav som Region Västernorrland måste uppfylla. De handlar bland annat om bättre stöd till ambulanspersonal vid bedömning av akut sjuka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.