Nekades bärhjälp – då fick räddningstjänsten rycka ut

Uppdaterad
Publicerad

När Anitha Åhrberg i Sollefteå skulle hem efter ett resturangbesök tidigare i sommar nekades hon den bärhjälp som hon brukar få. I stället fick räddningstjänsten rycka ut och hjälpa henne upp för trapporna.

Anitha Åhrberg amputerade ett ben i mars. I väntan på en protes så sitter hon i rullstol och kan inte gå själv. Eftersom hon bor  i en lägenhet på andra våningen brukar hon få bärhjälp av färdtjänsten för att ta sig upp för trapporna.

Efter en tur på stan och ett resturangbesök tillsammans med sin besökande bror ringde hon för att beställa färdtjänst hem. Vid beställningen påpekade hon att hon också behövde beställa bärhjälp.

Fanns inte i systemet

Men av beställningscentralen fick hon veta att det inte fanns någon information om att hon var beviljad bärhjälp.

– Jag berättade att jag alltid haft bärhjälp tidigare och att jag inte har något ben och jag kan inte ta mig upp själv.

Efter ett långt samtal fick hon veta att hon kunde få en transport hem men utan bärhjälp.

– Då avslutade vi samtalet och gick ner och pratade med hemtjänsten i stället.

Räddningstjänsten ryckte ut

På hemtjänsten kontaktade man i sin tur räddningstjänsten som fick rycka ut och bära upp Anitha.

– Två trevliga killar bar upp mig men jag tycker det är skandal att man måste ringa brandkåren för att få kommma hem efter en trevlig middag.

Efter händelsen hörde Anitha av sig till kommunen och såg till att informationen om bärhjälp skulle finnas hos färdtjänsten. Sedan dess har hon inte haft några problem med att kunna beställa bärhjälp.

Vi har sökt ansvariga på kollektivtrafikmyndigheten men utan att få något svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.