Nextjet har ansökt om ny flyglicens

Uppdaterad
Publicerad

Nextjet som fick sin operativa licens indragen gå grund av sin dåliga ekonomi har nu ansökt om ny licens hos Transportstyrelsen.

I dagsläget har Nextjet, som bland annat flyger mellan Örnsköldsvik och Stockholm, en tidsbegränsad operativ licens som går ut 17 november. Vad som händer efter det datumet beror på Transportsstyrelsens bedömning av flygbolagets nya ansökan som under torsdagen inkom till myndigheten.

Krav på stabil ekonomi

Viktigt i sammanhanget är att Nextjet dragits med ekonomiska bekymmer.

– Vi kommer att granska om företaget klarar sina åtaganden. Vå utgångspunkt är att företaget ska ha ekonomi att bedriva verksamheten under det närmaste året, säger Simon Posluk vid Transportstyrelsens avdelning för marknad och miljöanalys.

Från och med 8 april nästa år ska SAS trafikera linjen mellan Örnsköldsvik och Stockholm. Trots att licensen snart går ut har Nextjet valt att fortsätta sälja biljetter utställda efter 17 november vilket gjort att Konsumentombudsmannen valt att stämma flygbolaget.

Återkommande skulder

Enligt Kronofogdemyndigheten har Nextjet haft återkommande skulder till flera flygplatser trots att flygbolaget lyckats stärka bolagets finanser. Örnsköldsvik hade tidigare ett krav på flygbolaget som nu är avskrivet.  När SVT kontrollerar de dagsaktuella skuldläget med kronofogden visar det sig finnas I dagsläget två skulder till Arvidsjaur. Den ena skulden är 511 000 kronor och inkom till Kronofogden 18 augusti, den andra skulden uppgår till 410 000 kronor och inkom så sent som 25 september.

– Utan att gå in på enskilda detaljer är det sådant något som vi givetvis beaktar, säger Simon Posluk.

Granskning av Konsumentverket

Transportstyrelsen är inte den enda myndighet som granskar Nextjet. Under torsdagen stämdes Nextjet av Konsumentverket för att man säljer biljetter för resor efter den 17 november, det vill säga efter det att tillståndet gått ut.

– Vi känner till att Konsumentverket också har kontakt med Nextjet men vår bedömning utgår från flygbolagets förutsättningar att bedriva trafik, säger Posluk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

nextjet

Mer i ämnet