Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nils Eriksson ser ljust på sin akademiska framtid. ”Vem vet, någon dag kanske blir jag även blir professor” Foto: Ylva Holmgren, SVT

Nils diagnostiserades som lätt utvecklingsstörd – idag är han doktorand på Mittuniversitetet

Uppdaterad
Publicerad

Nils Eriksson fick diagnosen lätt utvecklingsstörning i 7-årsåldern. Han blev efter det placerad i särskolan och där fick han en bild av hur han skulle vara och vad han kunde förvänta sig av framtiden. En bild han själv inte gick med på. Han ville ha ut mer av livet.

Nils historia börjar med svår mobbning i skolan i Skellefteå. Han var ofta ensam och flydde från skolan när det blev för mycket för honom att hantera.

 – Det var en väldigt jobbig och psykiskt smärtsam tillvaro. Jag klarade inte av det sociala samspelet och när jag inte flydde från skolan så satte jag mig i gungställningen och vaggade rytmiskt. Det var ett annat sätt för mig att fly undan, berättar Nils.

Feldiagnostiserad

Efter gymnasiet blev Nils uppmanad att söka till folkhögskola för att läsa upp sina betyg, vilket han också gjorde på två år. Den diagnos han fått som sjuåring, lätt utvecklingsstörning ändrades för fem år sedan efter en ny utredning. Nils är normalbegåvad, med högfungerande Aspergers syndrom.

Blev doktorand

Trots alla motgångar Nils berättat om och hur hämmad han blivit i sin utveckling och i sitt lärande tog han revanch. Idag är han doktorand i förskolepedagogik på Mittuniversitetet i Sundsvall och varvar sin forskning med att handleda förskolelärare. Han har en unik inblick i hur man tillmötesgår barns speciella behov.

 – Man måste titta på sammanhanget. Vad är det som sker i barnets omgivning och finns det något där man kan förändra, attityder, förväntningar, normer. Det är det förhållningssättet jag hade behövt som barn, säger Nils.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer