Rahmo och Medelene fick åka hem när skolan stängde. Foto: Hans Lindblom, SVT

Nivrenaskolan i Njurunda stängde efter strömavbrott

Uppdaterad
Publicerad

Nivrenaskolan i Njurunda, en högstadieskola med knappt trehundra elever stängde på tisdagsmorgonen efter att området drabbats av ett omfattande strömavbrott.

Strömmen försvann vid sjutiden på morgonen efter ett transformatorfel i Eons anläggning i Klockarberget, Njurunda.

När eleverna kom till skolan saknades fortfarande el och det fanns ingen prognos för när den skulle vara åter. Då fattade skolledningen beslut om att stänga skolan och skicka hem eleverna.

Beslutet togs av bland annat av säkerhetsskäl eftersom brandlarmet inte fungerar. Skolans ventilation fungerar inte heller och luften i klassrummen blir snabbt dålig. Dessutom är det svårt att laga skollunch utan el.

Fler skolor berördes

Distansundervisning är inte möjlig eftersom skolan nu saknar internet.

Flera andra skolor i området drabbades på liknande sätt.

Vid 11-tiden hade elen kommit tillbaka till större delen av Njurundaområdet, förutom i Kvissleby centrum. Där förbereddes två förskolor på att stänga verksamheten om strömmen ännu inte kommit tillbaka när det närmade sig lunchtid.

Ringa runt till föräldrar

– Vi har förberett rektorer och personal där på att börja ringa runt till föräldrarna och be dem att komma och hämta sina barn om elen inte är tillbaka vid 11.30-tiden, sa verksamhetschef Ann-Catrin Bjurestam till SVT Västernorrland under förmiddagen.

Processen hade just påbörjats när beskedet kom vid 11.40-tiden om att elen var tillbaka även i Kvissleby. Förskolorna förblev därmed öppna.

– Värmen började förstås sjunka i lokalerna men vi har fått uppgifter om att den är tillbaka på rätt nivå inom en timme. Brandlarmen ska enligt uppgift också fungera upp till tolv timmar efter ett elavbrott , säger Ann-Catrin Bjurestam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.