Det var det här väskan som Sundsvallsnazisten byggde. Foto: Polisens förundersökningVisa alla (3)
Visa alla (3)

NMR tillverkar egna illegala vapen – utbrett fenomen inom rörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) tillverkar illegala vapen – systematiskt. Det framgår av polisutredningen mot den Sundsvallsnazist som under torsdagen åtalades för illegalt vapeninnehav och förberedelse till mord.

Uppgifterna framkommer i en hemligstämplad rapport från Säkerhetspolisen där fyra exempel ges på NMR-medlemmar som byggt så kallade rörvapen. Det rör sig om ett fall i Stockholm, ett i Göteborg och två i Sundsvall. 

Dessa rörvapen ska enligt Säkerhetspolisen vara ett utbrett fenomen inom NMR och vapnen ses som fullt jämförbara med hagelgevär.

– Det här är vapen som ser väldigt oskyldigt ut och kan transporteras, gömmas och användas med lätthet, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

”Blir altmer våldsamma”

Ett rörvapen som Sundsvallsnazisten hade i sitt hem. Foto: Polisens förundersökning

Efter ett omfattande beslag hos den nyligen åtalade nazisten och NMR-medlemmen från Sundsvall hittades bland annat en attachéväska preparerad för en dold pistol som kan avfyras från utsidan. Där hittades också ett rörvapen som polisen uppskattar att man kan sätta samman och avfyra på bara 20 sekunder. Utöver det ska Sundsvallsnazisten också ha kartlagt två journalister från Västernorrland.

– Det här visar bara att NMR blir alltmer våldsamma, och det har också Säkerhetspolisen påvisat. Det är något som vi måste diskutera, säger Magnus Ranstorp.

Avböjer kommentar

En väska gjord för att skjuta med vapen i. Foto: Polisens förundersökning

Enligt förundersökningen mot Sundsvallsnazisten framgår också att NMR aktivt söker efter information om hur polisens utredare arbetar, samt undersöker gränserna för var svensk lagstiftning går. När det kommer till materialet som Sundsvallsnazisten hade blir det också tydligt att personen i fråga också ägde filer med instruktioner om hur man begår sabotage och lönnmord.

– Det här i samband med att det fanns information om hur man bygger vapen hemma är väldigt oroväckande, säger Magnus Ranstorp.

SVT har sökt Säkerhetspolisen för en kommentar gällande deras rapport om att NMR systematiskt tillverkar illegala vapen men de har valt att avböja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sundsvallsnazist

Mer i ämnet