Foto: Leif R. Jansson, TT

”NN fick avlida ensam i sin cell” – JO riktar skarp kritik mot Saltviksanstalten

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sedan avled en fånge på Saltviksanstalten i Härnösand efter flera månaders matvägran. JO kritiserar nu Kriminalvården för att inte ha sett till att den intagne fick adekvat vård och inte omedelbart fördes till sjukhus när hans tillstånd förvärrades.

Händelsen som orsakar Justitieombudsmannens, JO:s, kritik inträffade i juli 2018. Då avled en fånge på Saltvilksanstalten efter en längre tids hungerstrejk.

Chefs-JO har granskat omständigheterna kring dödsfallet och menar bland annat att det inte är godtagbart att en anställd utan sjukvårdutbildning har tillsynen av en intagen med stort vårdbehov. Vidare påpekar JO att Kriminalvården har en skyldighet att ta en intagen till sjukhus även om det sker mot den intagnes vilja.

Trots att den intagnes tillstånd snabbt förvärrades, tillkallades inte ambulans utan Kriminalvården beslutade att använda egen transport, vilket tog betydligt längre tid. ”När Kriminalvården inte lyckades ordna med en snabb transport ledde det till att NN fick avlida ensam i en cell”, skriver JO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer