Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I korthet handlar konflikten om vem som ska stå för de ekonomiska följderna av coronapandemin. Nobina vill att Din Tur ska betala extra men Din Tur säger nej.

Bussbråket: Nobina kräver miljoner utöver avtalet

Uppdaterad
Publicerad

Tvisten mellan Din Tur och bussbolaget Nobina handlar om stora belopp. Totalt riskerar Nobina, om sköter stora delar av busstrafiken i Västernorrland, att förlora 50 till 100 miljoner till följd av coronapandemin och det minskade resandet i länet.

Just nu handlar tvisten om 2,2 miljoner kronor för första kvartalet i år men på sikt – om coronanedgången i resandet håller i sig – riskerar Nobina att förlora 50 till 100 miljoner fram till 2022. Nobina vill att Din Tur ska skjuta till dom pengarna. Om inte, har Nobina hotat med konsekvenser. I värsta fall att man ställer in trafiken.

Minskat resande med hälften

I korthet handlar konflikten om vem som ska stå för de ekonomiska följderna av coronapandemin. I Västernorrland har hälften av resandet upphört under våren vilket i mars ledde till ett intäktsbortfall på fyra miljoner kronor som slog både mot Din Tur och mot Nobina.

Nu har Nobina begärt att Din Tur ska betala för deras busstrafik som om coronapandemin aldrig inträffat medan Din Tur hänvisar till sitt avtal med Nobina. I avtalet har Nobina accepterat att ersättningen kan fluktuera upp och ned beronde på resandet.

Trafiken ”måste” rulla

Hittills håller Din Tur fast vid sin linje. Bland annat för att Din Tur också gör förluster till följd av de minskade resandet.

– Vi gör våra utbetalningar till Nobina enligt avtalet, någon annan möjlighet finns inte, säger Pele Nilsson, vikarierande ekonomichef vid Din Tur.

Enligt Per Wahlberg (M) som är kollektivtrafikmyndighetens och Din Turs ordförande pågår en diskussion med Nobina i syfte att nå en långsiktig lösning på tvisten.

– Kollektivtrafiken måste  fungera. Att trafiken skulle ställas in finns inte på kartan, säger han.

Senaste verksamhetsåret 2019/2020 omsatte Nobina 9,7 miljarder och redovisade ett nollresultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer