Nödrop till staten – svårt för länsmuseerna

Publicerad

Länsmuseet i Västernorrland är ett av flera museum i landet som tvingas banta hårt. Nu går länsmuseerna samarbetsråd ut i ett sista nödrop till staten och regionerna.

Målet är att det skjuts till mer pengar innan budgetarbetet inför nästa år avslutas.

– Det är ett sista nödrop. Säkerställs inte grundfinansieringen står länsmuseerna inför ett mycket allvarligt läge. Förutom uppsägningar vill jag påstå att vårt kulturarv på många håll hotas, säger Jonas Hellberg (S) som är ordförande i samarbetsrådet.

Uppdraget omöjligt

Länsmuseernas samarbetsråd har kartlagt situationen och uppger att var tionde anställd sagts upp under perioden 2003-2017. I år rapporterar var tredje museum om uppsägningar.

Museerna Örebro, Gävleborg, Västergötland är några av dessa. Västernorrland ett annat. Länsmuseet Murberget i Härnösand uppger att de urholkningar som gjorts gör det omöjligt att hålla fast vid det tidigare uppdraget. Fler än sju av 40 tjänster försvinner. Neddragningar sker inom flera områden.

Friluftsmuseet hotat

Till länsmuseernas samarbetsråd säger man att Murberget, trots positiv besöksutveckling måste börja om från grunden.

Bland annat uppges också friluftsmuseets framtid vara osäker, uppger Murberget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Länsmuseet Västernorrland

Mer i ämnet