Foto: SVT

”Orättvis kulturpolitik” – nödrop från länsmuseerna

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges länsmuseer kräver åtgärder från staten. Pengarna tryter och museer runt om i landet går på sparlåga samtidigt som Nationalmuseum i Stockholm får mer än landets samtliga länsmuseer.

Avdelningar som måste stänga igen, personal som sägs upp och underhåll som blir eftersatt. Nyligen krävde landets 24 länsmuseer i landet rejäla åtgärder – annars riskeras nedläggningar.

Krävs mer statliga pengar

När kulturminister Amanda Lind nyligen uppvaktades av representanter för Sveriges länsmuseer, var deras budskapet tydligt:

– Grundfinansieringen måste öka, sa Jonas Hellberg (S) ordförande i Länsmuseernas samarbetsråd.

Han menade att konsekvensen annars blir att vissa länsmuseer kan komma att läggas ner.

Ministern informerad

”Många länsmuseer befinner sig i ett mycket allvarsamt ekonomiskt läge”, skriver man och konstaterar att situationen inneburit att man tvingats sparka personal och ha färre utställningar och aktiviteter. Underhållet av museiföremål och kulturhistoriska byggnader har också kommit att bli eftersatt på grund av urholkade budgetar.

– Jag vet att det finns behov, och jag vet att det ekonomiska läget är kärvt, sa kulturminister Amanda Lind (MP) efter mötet.

Men hon gav vare sig några löften eller släppte ifrån sig några pengar. ”Det blir en fråga för budgeten”, var hennes kommentar efteråt.

”Orättvis fördelning”

Jonas Hellberg menar att det finns en djup regional orättvisa i fördelningen av pengar.

– Bara Nationalmuseum i Stockholm fick mer än landets samtliga länsmuseer, länsteatrar och all länsmusik tillsammans, sa han i en intervju med Kulturnyheterna nyligen.

Länsmuseet: stiftelsen och ekonomin

Visa

Stiftelsen länsmuseet Västernorrland bildades 1978 av dåvarande landstinget och Härnösands kommun.

Regionen står för 70% av finansieringen och Härnösand för 30 %. Regionen bidrar med 21, 5 miljoner 2020 och Härnösands kommun med 7,8 miljoner.

Till det kan läggas medel från det regionala kulturanslaget på  drygt 5,2 miljoner. 

Stiftelsen ska bedriva museiverksamhet genom att förvalta och vårda de samlingar som ägs av stiftelsen och hålla dem tillgängliga för allmänheten.

Som ansvarig för länsmuseiverksamheten ska stiftelsen bedriva och främja kulturmiljövård, museal verksamhet inom regionen och närstående kulturell verksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer