Foto: SVT / arkiv

Nödsamtalen ökar under midsommarhelgen

Publicerad

Samtalen till SOS Alarm ökar rejält under midsommarhelgen jämfört med en vanlig helg. Förra året var nödsamtalen 36 procent fler i Västernorrland under midsommarnatten än under en vanlig fredagsnatt. Det är klart över rikssnittet.

Midsommarhelgen närmar sig och SOS Alarm förbereder sig för en sedvanlig ökning av nödsamtal under högtiden. Det sket nämligen varje år.

Fjolåret var inget undantag. 6749 nödsamtal ringdes då under midsommarnatten i hela landet, jämfört med 5329 en genomsnittlig fredagsnatt. En ökning med 27 procent.

Flera orsaker

I Västernorrland var ökningen alltså ännu större; 182 nödsamtal kom in under midsommarnatten, mot 134 som är snittsiffran för en fredagskväll i länet. Det gör 36 procents skillnad.

Det finns flera orsaker till varför det rings mer till SOS Alarm under en storhelg som midsommar.

Alkohol, fint väder, bad och båtåkning

– Många reser långa sträckor, dricker mer alkohol än vanligt, badar eller är på sjön. Dessutom har vi de traditionella faktorerna som ökar 112-samtalen; lön och möjligen vackert väder, säger Maria Khorsand, VD vid SOS Alarm i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.