Arbetet på vindkraftparken på Hästkullen utanför Viksjö ska snart återupptas, hävdar huvudentreprenören Nordex. Foto: SVT arkiv

Nordex: ”Bygget återupptas om några veckor”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder fortfarande byggstopp vid Hästkullens vindkraftpark i Viksjö men arbetet ska återupptas inom några veckor, uppger den tyska totalentreprenören Nordex för SVT Västernorrland.

Arbetet vid Hästkullen har i stort legat nere sedan  i oktober. Det var då länsstyrelsen i Västernorrland upptäckte att det skett allvarliga brott mot naturskyddslagstiftningen på byggarbetsplatsen.

Sedan dess har byggprojektet i Viksjö präglats av en rad svårlösta konflikter mellan Nordex och dess underentreprenörer.

Utbetalning har skett

Totalentreprenören Nordex som tagit på sig uppdraget att bygga en ”nyckelfärdig” vindkraftpark till 2021 uppger nu att knutarna i Viksjö är på väg att lösas upp. Enligt Nordex vd, Timothy Carpenter, har bolaget nu börjat betala ut pengar till de underentreprenörer som väntat på betalning sedan byggstoppet i oktober.

Enligt Carpenter har mer än 20 miljoner betalats ut till 15 underentreprenörer. Vidare granskas kraven från ytterligare underentreprenörer för utbetalningar.

Startas upp på nytt

Enligt Nordex har också arbetet att starta upp bygget kommit igång. I delar av vindkraftparken sker återmobiliseringen den här veckan medan det i andra delar av parken kommer att dröja till slutet av februari.

– Sammanfattningsvis räknar vi med att återuppta arbetet i hela parken under de kommande veckorna, skriver Carpenter i ett mail.

Ett problem som fortfarande förefaller olöst är konflikten mellan Nordex och deras egen huvudentreprenör Active Works. Det är Active Works som på uppdrag av Nordex tecknat avtalen med underentreprenörerna vid delar av Hästkullen vilket inneburit att betalningarna skulle slussas via Active Works.

Konkurshot under fredagen

Så har inte skett utan nu sker betalningarna direkt från Nordex till de enskilda underentreprenörerna. Det är också i den del av vindkraftparken där Active Works varit huvudentreprenör som bygget väntas komma igång först i februari.

Active Works har för egen del begärt Nordex i konkurs för uteblivna betalningar på 84 miljoner kronor, en konkursförhandling som är planerad att ske i Uppsala tingsrätt under fredagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet