Naziaktion mot mediehus

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot tisdag satte nazister upp avspärrningsband av plast utanför Mittmediatidningarnas redaktioner i Sundsvall och Östersund och vid Sveriges Radio Västernorrland.

När nyhetschefen på Länstidningen kom till jobbet på tisdagmorgonen höll han på att snubbla in i ett plastband som hängde över gården. Det visade sig att det var en del av en kampanj från en nazistorganisation mot en rad mediehus över hela landet. På dörren i Östersund satt en lapp där det stod ”Varför förtiger man sanningen?” och på plastbandet stod naziorganisationens namn.

– En polisanmälan är redan gjord, säger Hans Lindeberg, chefredaktör på Östersundsposten.

Även polisen i Västernorrland utreder händelsen.

– Det stod emellertid ingenting som kan rubriceras som hets mot folkgrupp på lappen, säger Lars-Åke Lemon, jourhavande förundersökningsledare i Sundsvall.

Uppmärksamhet

Enligt Sussane Helsing, kanalchef på Sveriges Radio Västernorrland, fick just de inga lappar, däremot rapporterar SVT Gävledala att P4 Dalarna uppmanats att inte rapportera om förintelsens minnesdag.

– Det är trist. Och de gör ju det här för att få uppmärksamhet, säger Sussane Helsing.

Finn Isaksson på Sveriges Radios säkerhetsavdelning vill rubricera händelsen som en ”fastighetsfråga”.

– Det är riktigt att det hängde plastband vid entrén och vi kallar det för nedskräpning, säger Finn Isaksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer