– Det här kommer att kosta mellan 50 och 60 miljoner kronor för oss, säger gatuingenjör Nils Modin, ansvarig tjänsteman i Sollefteå kommun. Foto: Fredrik Israelsson SVT

Norrlandskommunernas skarpa protest mot nya vägbelysningskraven

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket tar över ansvaret för vägbelysningen, men kostnaden hamnar på kommunerna. Nu protesterar ett flertal kommuner i Västernorrland och Jämtland i ett argt brev till regeringen, Trafikverket och SKL.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Trafikverket har tillsammans kommit fram till att belysningen längs statliga vägar utanför tätorter ska tas över av Trafikverket.

Problemet är att de belysningsstolpar som inte uppfyller trafiksäkerhets- och/eller miljökrav ska bytas ut eller avlägsnas. Kommunerna kan välja att rusta upp eller låta riva undermåliga anläggningar – men de får själva stå för kostnaderna.

Mellan 50 och 60 miljoner i Sollefteå

Med tanke på att en belysningsstolpe kostar mellan 7000 och 10.000 kronor blir det ett hårt slag för kommunerna. I Sollefteå kommun handlar det om över 3000 stolpar. Totalkostnad: mellan 50 och 60 miljoner kronor.

Situationen ser likadan ut på många andra håll och har gjort att en rad Norrlandskommuner nu protesterar mot de nya reglerna i en skrivelse till regeringen, Trafikverket och SKL.

”Ett evigt mörker vintertid”

”Utifrån de krav som ställs kommer få kommuner att kunna finansiera rivning alternativt utbytet/kompletteringarna som krävs på vägbelysningen i glesbygd vilket innebär att glesbygden kommer att hamna i ett evigt mörker vintertid”, står det bland annat i skrivelsen.

Ägarbytet och översynen ska ske under en tioårsperiod men kommunerna kräver nu att beslutet rivs upp.

– Gatlysen är väldigt viktiga på landsbygden. Ska man kunna bo och leva här måste det finnas gatlysen, säger Sollefteås kommunalråd Åsa Sjödén (S).

Kommer som en chock

Kommer det här som en chock?

– Ja, det gjorde det. Vi fick höra om det här för några veckor sedan och det var ingen som hade hört talas om det tidigare.

Skulle ni klara en sådan här kostnad?

– Nej, det skulle vi absolut inte göra. Det här ska ske under en tioårsperiod och det är enormt mycket pengar för oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.