Hör vad Northvolts vd Peter Carlsson säger om den plats kommunerna i Västernorrland erbjuder. Foto: SVT

Northvolts vd besöker Sundsvall – fortsatt hemlighetsmakeri kring lokaliseringen

Uppdaterad
Publicerad

Peter Carlsson, vd för storsatsande batteritillverkaren Northvolt är på besök i Sundsvall. Under måndagen passade kommunföreträdare att visa upp fabriksområdet i Torsboda, som de erbjuder företaget.

Tillsammans med Volvo planerar Northvolt att bygga ytterligare en stor batterifabrik – men var den nya fabriken ska placeras är ännu inte klart. Företagen bakom räknar med att behöva runt 3 000 anställda.

Northvolt bygger just nu en batterifabrik i Skellefteå, och den planerade fabriken beräknas bli ungefär lika stor.

Ända sedan planerna blev kända och spekulationerna surrat vilt om var den ska placeras. Vd:n Peter Carlsson, har sagt att en etablering någonstans i Norden är högintressant med tanke på bland annat energitillgången.

Slagsmål om etableringen

En rad kommuner, inte minst i norra Sverige, slåss just nu om att få bli etableringsort.

Investeringen är stor, runt 30 miljarder, och tanken är att den nya fabriken ska tas i drift 2026.

Samarbetspartnern Volvo Cars har satt som mål att bara sälja elbilar redan 2030. 

Peter Carlsson deltar på ett ekonomiskt seminarium i Sundsvall,  Bünsow Business Growth Forum 2021, som arrangeras av bl a Sundsvalls kommun, Region Västernorrland, SCA och Swedbank.

Hör honom i videon här ovanför!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.