Arkivbild. Foto: Berit Roald/TT

Nu börjar björnjakten i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen inleds årets björnjakt i länet. Totalt är det 45 björnar som får skjutas i Västernorrland. Det är fem björnar fler än förra året.

Vid spillningsinventeringen som genomfördes i länet 2015 visade det sig att det smög omkring fler björnar i skogarna än förväntat. Länsstyrelsen beräknade då att björnstammen låg på cirka 350-360 individer vilket var långt över målsättningen på cirka 180-220. Därför tillåts björnjakt i länet och i år får totalt 45 björnar skjutas för att hålla stammen i check.

Två områden

Länet är indelat i två jaktområden. Område 1 består av Ånge, Sundsvall, Timrå, Härnösand och Kramfors. Område 2 består av Örnsköldsvik och Sollefteå.

Som mest får 30 björnar fällas inom jaktområde 2 under 21 augusti till 15 september. Efter 15 september utgör hela länet ett jaktområde för eventuellt kvarvarande björnar – ända fram till 15 oktober. Anledningen till uppdelningen är att man vill ha en jämn spridning av björnar mellan inland och kustland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.