Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Mathias Sundin, samordnare på Region Västernorrland, berätta varför inte alla chaufförer kan ha munskydd. Foto: Victoria Champion

Efter kritiken – nu finns munskydd till alla sjuktaxiförare i Västernorrland

Publicerad

Vi har tidigare berättat om oron hos patienter i riskgruppen för att bli smittad när sjuktaxichaufförer inte bär munskydd. Region Västernorrland har begärt att alla sjuktaxibilar ska införskaffa munskydd, och nu har taxibolagen sett till att det finns i alla fordon.

– Däremot är det inte alla förare som kan bära munskydden, berättar Mathias Sundin, samordnare på regional utveckling.

SVT har tidigare berättat om Njurföreningen i Västernorrland som reagerat på att så få förare har munskydd. Nu har region Västernorrland fört en dialog med Din Tur som i sin tur talat med taxibolagen. De har på eget initiativ skaffat både munskydd och handsprit, och rekommenderar att det ska användas.

– Varken vi eller taxibolagen kan kräva förare och resenärer att använda det, så det handlar om att försöka få så många som möjligt att vilja göra det på egen hand, berättar Mathias Sundin, samordnare på regional utveckling.

Alla bolag

De större bolagen har hanterat detta centralt och de mindre bolagen har hanterat det själva. Bedömningen är att alla bolag vidtagit åtgärder, skriver Dintur.

– Eftersom det här var något som de har gjort själva så har de också stått för kostnaderna, säger Mathias Sundin.

Inga ytterligare åtgärder

I dagsläget finns det inga planer på några ytterligare åtgärder för vanliga sjukresenärer och taxiresor. Däremot finns det covid-transporter för de som misstänks vara smittade. Där är det full skyddsutrustning och avskilda utrymmen mellan föraren och resenären.

– Vi är fortsatt öppen för dialog med Din Tur som är ansvarig för transporterna, så vi hoppas på att vi får det att funka så bra som möjligt.

I klippet berättar Mathias Sundin vilka som inte har munskydd, och varför de inte kan tvinga dem att ha det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet