Nu finns din journal på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Västernorrlänningarna är sist ut i Sverige att kunna läsa sin patientjournal på nätet. Men till sist är även Västernorrlänningarna en del av den digitaliserade vården.

De som bor i Västernorrland kan nu logga in på 1177 Vårdguiden och läsa sin, och sina barns, journal. Uppgifter från och med 1 januari 2015 finns tillgängliga.

Allt visas inte

Uppgifter från rättspsykiatrin och våldsutsatthet visas inte. Folktandvården och mödravården har andra journalsystem och därför kan dessa uppgifter inte heller visas.

Mer kommer

I framtiden kommer fler journaluppgifter att kunna visas, till exempel labsvar och remisser.

En del verksamheter hanterar mer känslig information och behöver mer tid på sig innan det är klart vad som kan läggas ut. Journalinformation från vuxenpsykiatri, barn- och ungdomspsykiatri, barn- och ungdomsmedicin, kvinnokliniken, könspolikliniken och ungdomsmottagningen visas därför inte ännu. Men från och med 1 oktober 2018 kommer även de uppgifterna att vara tillgängliga på nätet.

E-legitimation

Tjänsten har en åldersgräns, du måste vara 16 år eller äldre för att kunna läsa information ur journalen. Uppgifterna skyddas genom att man loggar in med sin e-legitimation, exempelvis BankID.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.