Hösten är i antågande men de kommande dagarna finns det chans till en minicomeback av sommaren. Foto: Fredrik Forsgren/SVT

Nu har hösten officiellt nått länet

Publicerad

Den meteorologiska hösten har nu nått Västernorrland, åtminstone de inre delarna. Och visst är det höstligt ute men det finns en chans att värmen gör en kort comeback de kommande dagarna.

Den meteorologiska hösten startar på det första dygnet av fem med hösttemperaturer – ett dygnsmedel mellan 0 och 10 plusgrader. Årstidens ankomst kan alltså beräknas först i efterhand, när det gått fem dygn, och under söndagen inträffade det i de nordvästra delarna av Västernorrland, vilket innebär att höstens officiella ankomst kan spikas till den 11 september i det området.

Sommar vid kusten

Längs kusten råder det dock fortfarande meterologisk sommar, alltså dygnsmedeltemperatur över tio grader. I större delen av Medelpad och längs Ångermanälvens dalgång anger SMHI att det är hösttemperaturer men under helgen förekom det även frost på sina håll.

Den normala tiden för höstens ankomst ligger kring den 5 september i inlandet och 15 september vid länets kust.

– Så den är lite försenad men ändå inget anmärkningsvärt, det kan skilja några veckor hit och dit, säger Nils Holmqvist, meteorolog på SVT.

Längst uppe i norra Sverige har dock hösten försenats med närmare än månad.

Chans till varma dagar

De kommande dagarna väntas varmare luft ta sig in över Sverige söderifrån med temperaturen på uppåt 25 grader. Men frågan är om värmen tar sig ända hit upp till Västernorrland.

– Möjligen kan det bli 20 grader på sina håll i mitten av veckan, framför allt på onsdag – en sista glassdag kanske. Men i så fall blir det som en glad överraskning för det ser väldigt lurigt ut, det är lågtryck som för upp värmen och det kan även bli moln och regn, säger Nils Holmqvist. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.