Redan i lördags restes byggställningen som skvallrar om att skandalhuset nu renoveras. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Nu renoveras skandalhuset i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Det numera ökända huset på Västra Bondsjögatan i Härnösand har nya ägare. Redan i lördags tog de tag i det omfattande renoveringsbehovet.

Det rann vatten rakt igenom taket i lägenheten där Åsa Norberg bodde fram till nyligen. Huset i Härnösand ska nu totalrenoveras av de nya ägarna Thomas och Maria Jonasson vilket Hem och hyra var först att berätta om. Trots att stora insatser krävs för att få huset i beboeligt skick räds de inte uppgiften.

– Vi reste ställningen i lördags och i söndags började vi rycka av teglet. Vi var tvungna att byta ut ungefär två kvadratmeter rote som vi sedan la plåt över. Nu är läckan borta där men det är en stor del av taket kvar, säger Thomas Jonasson.

Fortsatt uthyrningsförbud

Det tidigare uthyrningsförbudet som miljökontoret utfärdade när det gäller Åsa Norbergs före detta lägenhet ligger dock kvar.

– Det följer med till den nya fastighetsägaren och kommer att avslutas när lägenheten är åtgärdad, säger Katja Andersson som är miljöhandläggare på Härnösands kommun.

Årslång renovering

Innan uthyrningsförbudet kan hävas och någon kan flytta in i lägenheten igen är fastighetsägaren tvungen att åtgärda mer än det läckande taket.

I klippet berättar Thomas Jonasson hur lång tid det kommer att ta att renovera huset och hur hyresgästerna påverkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.