Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu rustar Sundsvalls sjukhus för ”coronastormen” Foto: Fredrik Israelsson

Nu rustar Sundsvalls sjukhus för ”coronastormen”

Uppdaterad
Publicerad
På mycket kort tid har ett stort antal vårdplatser för patienter smittade av coronaviruset skapats på Sundsvalls sjukhus.
– Alla har insett att det är extrema omständigheter, så nu jobbar vi hårdare än vi brukar, säger narkosläkaren Erik Svensk på sjukhuset som rustar som för krig.

Akuten har byggts om, en speciell coronamottagning har skapats och två avdelningar har flyttats. Hundratals människor är involverade. Allt för att möta anstormningen av coronapatienter, något som man vet att kommer. Sundsvalls sjukhus rustar som för krig.

– Alla krafter har mobiliserats på många enheter och verksamheter för att vi ska vara beredda inför corona, säger Maria Strandberg, länsverksamhetschef Medicin.

”Gör sitt yttersta”

De som håller i trådarna vittnar om att sjukhuspersonalen gör sitt yttersta för att skapa en situation som klarar den förväntade krisen.

– Alla har insett att det är extrema omständigheter, så nu jobbar vi hårdare än vi brukar, säger narkosläkaren Erik Svensk.

Redo att möta smittan

Sjukhusledningen anser att man är redo för att möta smittan, det som oroar är hur personalresurserna ska räcka.

– Största problemet kommer att vara om vi får många intensivvårdspatienter, säger Maria Strandberg.

Vanliga patienter minskar

På sjukhuset konstaterar man att tillströmningen av patienter som inte är coronarelaterade har minskat avsevärt, vilket frigör resurser.

– Vi har haft tomma vårdplatser, personalen har kunnat mobilisera sig till att hjälpa till med det här, kostaterar Maria Strandberg.

Se hur Sundsvalls sjukhus rustar inför ”coronastormen” i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet