Nu ska framtiden för Petersvik avgöras

Uppdaterad
Publicerad

I tre dagar ska Miljödomstolen avgöra om Sundsvalls kommun får fortsätta arbetet med Logistikparken i Petersvik. Eller inte.

Under tisdagen inleddes förhandlingarna i Mark- och miljödomstolen kring framtiden för den omstridda Logistikparken i Petersvik. Sundsvalls kommun har redan tömt området på boende, men först nu ska det avgöras om man får miljötillstånd för den planerade verksamheten.

Kraftiga protester

Redan när kommunen presenterade sina planer på ett nytt transportnav i Petersvik blev det kraftiga protester, både från boende i området och många andra Sundsvallsbor. Sundsvalls kommun valde dock att köra över protesterna och tvångsinlöste fastigheterna i området.

Petersvik
Ortviken en del av Logistikparken

Logistikparken är tänkt att ge en ny kombiterminal och containerhamn i området. Målet är att binda ihop SCA Ortviken med Tunadalshamnen och Tunadals sågverk. Det ska också skapa bättre transporter till och från området, bland annat via ny järnvägsförbindelse.

Tre dagars förhandling

Det kommunala bolaget Sundsvalls Logistikpark AB har ansökt om tillstånd att få anlägga och driva en containerhamn, muddring, uytfyllnad av vattenområde och kulvertering av en del av Tunabäcken samt ansökan om dispens för dumpning av muddermassor i kommunen, som det uttrycks i rättegångshandlingarna.

Tunadals sågverk del av Logistikparken

Miljödomstolen kommer att ägna tre dagars förhandling åt frågan och planerar att vara klara under torsdag eftermiddag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Petersvik

Mer i ämnet