Hör mera om coronavaccinet som tillverkas i Matfors i klippet. Foto: Fredrik Israelsson

Nu tillverkas coronavaccin i Matfors

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan startade tillverkningen av ett vaccin mot coronaviruset i Matfors utanför Sundsvall. Vaccinet ska först testas på djur.

Det är företaget Cobra Biologics i Matfors som nu satt igång produktionen av ett vaccin mot coronaviruset. Tillverkningen startade den här veckan och sker än så länge i liten skala.

Först djurförsök

– Det vi gör nu är den första delen för djurstudier, för att testa säkerheten, förklarar Ola Tuvesson process- och utvecklingschef på Cobra Biologics i Matfors.

Coronaviruset i Västernorrland

Själva modellen för vaccinet har tagits fram av forskare på Karolinska Institutet och i det första skedet handlar det om att producera ungefär ett gram. Fungerar vaccinet som beräknat kommer exakt samma substans att produceras i större skala.

4000-5000 doser

När tillverkningen av vaccin för tester på människor kommer igång efter årsskiftet kommer man att tillverka några gram som motsvarar mellan 4000 och 5000 doser.

Hör mera om vaccinet som tillverkas i Matfors i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet