Jocke Smålänning kände sig direkt välkommen i Junsele. Nu vill även han satsa på vinterturism till byn. Foto: SVT

Nu vill Junsele satsa på vinterturism

Publicerad

Junsele med sina knappt 800 innevånare tror på framtiden. Att nu försöka locka turister även på vintern har engagerat byns företagare. Sen har en skyttekung anslutit till byn också.

Jocke Smålänning är en legendar i skyttekretsar med en närmast osannolik tävlingskarriär bakom sig. 48 SM-guld och fem världsrekord har han på meritlistan bland annat.

Nu har han tillsammans med hustrun Lena köpt Kåtabyn i Junsele. Uppförd 1996 och i behov av renoveringar. Hans plan är nu att starta skytteutbildning på alla tänkbara discipliner. Bland annat både kul- och hagelskytte och olika paket för skytteträning.

Tror på Junsele

– När vi kom hit kände vi oss direkt välkommna. Både av kommunen som varit hjälpsamma men också av alla andra företagare i byn, säger Jocke Smålänning.

Han tror på Junsele som vintesturistort.

– Vi kommer att erbjuda övernattning i kåtor, regnbåge i sjön, skoteråkarna ska kunna komma hit, konferenser är också välkomna säger han.

”Kan bli stort”

När pandemin fått hela världen att stanna väljer alltså Junsele att återigen satsa.

– Vi måste för att kunna bo här, säger Ulf Henriksson som äger Junsele Djurpark.

– Men det här kan komma att bli något stort. Riktigt stort för byn, tillägger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.