Det är den som driver serveringsstället som ansvarar för att trängsel undviks och att besökarna kan hålla ett säkert avstånd mellan varandra. Foto: Christine Olsson/ TT

Ny e-tjänst: Sundsvallsbor kan tipsa om trängsel på krogar

Uppdaterad
Publicerad
Sundsvalls kommun inför en ny e-tjänst där kommuninvånarna kan rapportera trängsel på restauranger och krogar. Tipsen bedöms av miljökontoret som, sedan första juli, har rätt att stänga restauranger som inte följer reglerna.

Det är serveringsställena själva som ska ha koll på att gästerna sitter ned när de äter och dricker, att sällskap kan hålla ett avstånd mellan varandra och att det inte uppstår trängsel vid entréer, kassor eller toaletter.

I Sundsvall är det miljökontoret som kontrollerar trängsel på restauranger och caféer. Hittills har över 100 inspektioner genomförts.

Kan lämna anonyma tips

Nu lanserar kommunen en ny e-tjänst för privatpersoner som, även anonymt, kan lämna synpunkter om trängsel på serveringar. Synpunkterna bedöms sedan av miljökontoret som – om det behövs – görs en inspektion. Sedan 1 juli har kommunerna även rätt att stänga matställen som inte följer reglerna.

Regler för restauranger och krogar

Visa

Enligt föreskrifterna ska minst en meters avstånd hållas till andra sällskap på restauranger, kaféer och barer. Inom sällskapet är det upp till var och en att hålla nödvändigt avstånd. FHM:s rekommendation är lite mer än en armslängds avstånd.

Serveringsställen har ett ansvar att vidta åtgärder för att förhindra spridning av covid-19.

Mat och dryck får enbart serveras till de som sitter ner vid ett bord eller en bardisk. Serveringsställena ska erbjuda handtvätt eller handsprit till sina gäster.

Kommunerna tar över hela tillsynskedjan enligt lagändringen 1 juli och blir också den enhet som har rätt att besluta om förelägganden.

Alla ställen som serverar mat omfattas inte, undantag görs för till exempel personalrestauranger, skolmatsalar och foodtrucks.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet