De fem första medlemmarna i Höga Kusten Mediakollektiv. Erik Åmell, Bo Wikman, Lillemor Bylund, Pelle Nordlander och Olof Wigren. Foto: Pelle Nordlander

Ny nyhetsredaktion i länet

Publicerad

Riksmedia drar in sina lokalredaktioner, lokaltidningarna krymper samtidigt sin bevakning och många kan känna att de lever i en mediaskugga.

Då kom fem journalister från Härnösand/Ådalen på att de skulle starta ett Mediakollektiv. Och kanske blir det en helt ny tidning i framtiden.

Vi träffar Bo Wikman på ”redaktionen”. Ett litet rum i radhuset i centrala Härnösand. Han är en femtedel av det nybildade kollektiv som ska ge sig på bland det svåraste som finns just nu – lokal journalistik.

– Mittmedias koncept har misslyckats till stor del. Att ta vid då är inte så enkelt. Man måste hitta nya former och sätt att sprida nyheter och det här är ett sätt som vi tror på, säger Bo Wikman, ordföranden i kollektivet.

Platt organisation

De andra medarbetarna sitter i liknande rum utspridda runt om i länet. Höga Kusten Mediakollektiv ska ha en platt organisation utan överbyggnad och utan vinstintresse. Uppdragen kan komma att handla om allt i branschen. Från broschyrer och rena reklamuppdrag.

Men även rörligt material kan förekomma och alltid med det fokus mot det lokala. Den del av journalistiken som är svårast att ta betalt för.

– Vi har lång erfarenhet och även om vi måste ta rena reklamjobb också så vet vi att vi kan bedöma skillnaden på kommersiellt material och journalistiskt material. Vi kommer att syssla med båda.

En tidning?

Från början kommer mycket material att hamna på webben men i dagsläget är mycket öppet för diskussion:

– Vi har faktiskt skissat på en tidning. Men det får vi se, vi ska bli fler och då kanske det dyker upp, säger Bo Wikman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.