Foto: Fredrik Israelsson

Ny rapport: cancerframkallande ämnen kan sprida sig från Kubal

Uppdaterad
Publicerad

En färsk rapport, som länsstyrelsen i Västernorrland har beställt, visar att marken och grundvattnet vid Kubal i Sundsvall är förorenade av bland annat cancerframkallande PAH och man fruktar att gifterna nu sprider sig ut i havet.

Föroreningarna som kartlagts vid Kubal och redovisades i början av det här året består av fluorider och en rad metaller, bland annat arsenik. Men framförallt finns höga halter av det cancerogena och svårnedbrytbara PAH som misstänks sprida sig från området.

– Risken är att det sprids från marken och ut till ytvatten och sediment. Det kan pågå en sådan spridning och vi har ställt krav på Kubal att de ska undersöka området och reda ut spridningsförutsättningarna, säger Sören Thor på länsstyrelsen i Västernorrland som har tillsynen över Kubal.

Kubal

Långt över riktvärdet

Rapporten slår fast att värdena för gruppen PAH-M ligger långt över riktvärdet för mindre känslig mark och betecknas som en risk, PAH-föroreningarna finns över hela fabriksområdet och risken för spridning av ånga bör enligt rapporten undersökas noggrannare.

Anrikas

PAH anrikas i levande organismer och kan innebära risker för människor som till exempel äter fisk från förorenade områden men länsstyrelsen vill tona ned riskerna.

– Den översiktliga riskbedömning som genomförts visar inte på någon fara för människor som bor i närområdet, hävdar Sören Thor.

Oklar omfattning

Samtidigt vet man inte i vilken omfattning PAH sprids i vattnet.

– Det är det som utredningarna ska visa, säger Sören Thor.

Hur kan man då vara säker på att det inte är farligt?

– Risken för exponering är liten.

Mer om PAH – polycykliska aromatiska kolväten

PAH är den största grupp av cancerogena ämnen, man känner till idag.

PAH bildas när organiska material upphettas eller förbränns ofullständigt. Det bildas till exempel när man grillar mat, framförallt kött men också vedeldning och cigarettrökning är källor till PAH-utsläpp.

PAH påverkar arvsmassan, DNA och andra molekyler i cellen hos människan och andra levande organismer. Det i sin tur kan leda till cancer.

Källa: Livsmedelsverket och Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kubal

Mer i ämnet