Ny rapport föreslår slopade utsättningar av lax

Uppdaterad
Publicerad

Fasa ut kompensationsodlingen av öring och lax och skapa naturliga bestånd, det föreslås i en rapport från Havs- och vattenmyndigheten som överlämnades till regeringen idag.

Det är ett kontroversiellt förslag som ingår i den rapport som Havs- och vattenmyndigheten, HaV, överlämnade idag.

HaV, vill höja målen för hur bestånden av lax och öring i svenska vatten ska utvecklas och på sikt fasa ut de utsättningar av lax och öring som sker idag.

– Med rätt åtgärder och satsningar tror vi att återvandringen av lax och öring till våra älvar och vattendrag kan öka kraftigt på bara tio år. För att nå dit krävs en förvaltning som är bättre anpassad till varje bestånd, säger Håkan Carlstrand.

Regeringsuppdrag

Rapporten har tagits fram på uppdrag av regeringen och i samråd med Jordbruksverket. Den innehåller förslag på hur förvaltningen av lax och öring i svenska vatten bör utvecklas och utformas. I Sverige finns i dag nära 40 unika laxbestånd fördelade över västkusten och Östersjön och även cirka 800 bestånd av öring.

– De flesta laxbestånd har i dag en ganska bra utveckling men vi har också bestånd som ligger långt från de mål som satts upp av exempelvis EU. Bäst utveckling ser vi i några av Norrlandsälvarna och sämst är den på syd- och västkusten, säger Jens Persson, utredare på enheten för fiskereglering på HaV

– Öringsbestånden är svårare att bedöma men här ser vi i stället en bättre utveckling på syd- och västkusten än i Bottenhavet.

Viktigt för ekosystemen

Rapporten föreslår en mer lokalt och regionalt anpassad förvaltning för olika bestånd samt att införa åtgärder för att få bättre kunskap.

– Vi vill ha mer lax och öring i svenska vatten. Det är viktigt för ekosystemen i våra hav och vattendrag samt för landsbygdens utveckling, exempelvis genom fritidsfiske, fisketurism och yrkesfiske, säger Håkan Carlstrand, utredare på enheten för fiskereglering på HaV.

Naturlig reproduktion

Det mest kontroversiella är förslaget att fasa ut den massiva kompensationsodling som sker idag, samtidigt välkomnas en sådan åtgärd av många som vill se en naturlig reproduktion av fisk.

– Vi vill få tillbaka lax och öring i de vattendrag där det förr fanns bestånd men där de försvunnit på grund av exempelvis vattenkraftsutbyggnad. På sikt bör utsättningen av lax och öring fasas ut till förmån för andra åtgärder som återskapar naturlig reproduktion, säger håkan Carlstrand.

Naturlig reproduktion kräver strömsträckor och passager förbi kraftverk och dammar, frågan är hur kraftindustrin ställer sig till att spilla vatten förbi turbinerna för att skapa lämpliga miljöer för fisken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.