Foto: SVT

Valbevakning gav Centern mest positiv publicitet

Publicerad

Centerpartiet är det enda parti som fått fler positivt vinklade nyheter än negativa under de senaste valrörelserna. Det enligt ny forskning från Mittuniversitetet i Sundsvall.

Medieforskarna Lars Nord och Jesper Strömbäck har undersökt den politiska nyhetsjournalistiken inför de senaste fyra valrörelserna i Sverige.

Fokus har varit på hur svenska medier gestaltar politik och hur ofta olika politiska partier förekommer i medierna, samt huruvida de får neutral, negativ eller positiv publicitet. 

Svensk politik i media

De partier medierna rapporterade mest om under valrörelserna var Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna. 

I den senaste valrörelsen 2014 fick Sverigedemokraterna mest medieuppmärksamhet i förhållande till sin storlek. Och de flesta nyheterna var negativa.

– Uppmärksamhetsmässigt tror jag att det är gynnsamt, eftersom man kommer i fokus  för debatten på olika sätt. Samtidigt är det ett parti som väcker väldigt starka känslor och mycket för och emot, så det följer också en polarisering utav den här starka exponeringen, säger Lars Nord.

Rapporten visar också att att de flesta nyheterna håller neutral ton, men i de fall då neutraliteten brister är nyheterna oftast negativa. Med undantag för Centerpartiet som har en liten positiv övervikt under valrörelsen 2006 och 2014.

– Centern är ett undantag i några av valrörelserna och det är väl remarkabelt att det är på det sättet. Det är inte så att medierna är någon hyllningskör till centerpartiet, utan det är närmast ett ointresse och en liten övervikt av positiva delar, säger Lars Nord.

Tydligast var den negativa publiciteten för Liberalerna i valrörelsen 2006 och för Sverigedemokraterna 2014.

Maktspel istället för sakinnehåll

Enligt rapporten blir det vanligare att svenska medier skippar politikens sakinnehåll, och istället presenterar politik som ett politiskt spel eller strategi om makten. 

– Väljare får veta mindre om politikens faktiska politik, och får inte den information de behöver för att rösta, säger medieforskaren Lars Nord.

Han menar att balansen mellan fakta och nyheter om politiska utspel  borde förändras.

– I värsta fall kan vi få en journalistik där man inte alls bryr sig om eller tar politiken på allvar, men där är vi inte än, menar Lars Nord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.