Foto: Jenny Stjernström, SVT

Återställning av Ljustorpsån

Uppdaterad
Publicerad

Just nu håller Ljustorpsån i Timrå kommun på att restaureras. Syftet är att skapa mer naturliga och bättre fungerande strömvattenmiljöer för fisk och andra vattenlevande organismer som är beroende av friska ekosystem.

För ett år sedan gjordes den senaste biologiska återställningen av Ljustorpsån. Det resulterade i att laxen började reproducera sig i ån, vilket inte hade skett i modern tid.

Två sträckor restaureras

Nu tas arbetet upp igen och bakom arbetet står, förutom Timrå kommun och Länsstyrelsen i Västernorrland, Ljustorpsåns fiskevårdsområde, och markägare i området. Länsstyrelsen har gått in med ett fiskevårdsbidrag på 140 000 kronor.

I måndags påbörjades projektet som pågår i tre dagar vid sträckorna Tuna nedanför Edsta och Lagfors, övre nedanför dammen i Lagfors.

Flera tusen ton sten

Flera tusen ton stenblock har placerats ut i ån. Det ska bland annat ge en bättre strömsättning.

– Det här gör vi för att gynna fisken och bottenfaunan i vattendraget, säger Jens Löfgren, ekolog och miljöinspektör vid Timrå kommun.

Redan bättre vattenström

Redan under tisdagen gick det att se resultat. Tack vare stenen som lastats i har vattenströmmen blivit starkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.