Ny storsatsning på vindkraft

Publicerad

Skogsjätten SCA fortsätter sin satsning på utbyggnad av vindkraft – även denna gång i samarbete med norrmän.

SCA har ju sedan tidigare ett vindkraftssamarbete med norska Statkraft, och denna gång är det en jättesatsning som planeras:
tanken är att 300 vindkraftverk ska sättas upp, och räknat på en kostnad på ca 12 miljoner per verk, skulle det handla om en investering på runt 3,5 miljarder kronor.

-Det blåser varma vindar över Sollefteå, sa en överlycklig Elisabeth Lassen (S), kommunalråd i Sollefteå när nyheten avslöjades idag.

Själv fick hon satsningens omfattning klar för sig först idag, men sa till Mittnytt att hon ”haft vissa aningar” under en tid.

Skogsjätten bildar nu ett nytt bolag med sin nya norska partner – Forsca AB – där SCA kommer att äga 40 % av aktierna och Fred.Olsen Renewables äger 60%.

Det blir den norska partnern som kommer att ansvara för finanserien i det gemensamma bolaget medan SCA står för markresurserna.

Under sommaren kommer vindmätningar att göras i ordningen, samtidigt som en förberedelser görs för en kommande miljöprövning av den planerade vindparken.

300 vindkraftsnurror är alltså det som planeras, men det handla om ett mindre antal i slutändan – för frågan är ju hur många snurror som en miljöprövning kommer att tillåta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SSVAB

Mer i ämnet