Forskaren Rikard Hamrin visar upp mätinstrumentet. Foto: Fredrik Israelsson, SVT

Ny teknik övervakar översvämmade avlopp

Uppdaterad
Publicerad

Den våldsamma vårfloden har gjort att vatten kommit in i byggnader via avloppssystem och orenat vatten har runnit rakt ut i vattendrag. Med ny teknik kommer det att i framtiden bli lättare att undvika detta.

– Här är en sändardel som analyserar trycket i röret, förklarar Rikard Hamrin medan han kontrollerar de tekniska komponenterna som sitter på en metallprofil.

Tekniken som utvecklats vid Mittuniversitetet i Sundsvall visar när och hur mycket vatten som bräddar, det vill säga rinner vid sidan om reningssystemet som en nödlösning, när flödet i avlopps- och dagvattenledningar är för stort.

– Den mäter nivån och registrerar inte bara när det bräddar och inte bräddar, som den gamla utrustningen gör, förklarar han.

Bräddning vid flera tillfällen

Jessica Schröder som är miljöingenjör på MittSverige Vatten & Avfall visar avloppets bräddningsutlopp i den intilliggande bäcken.

– Om det bräddar i brunnen där uppe så rinner vattnet hit och fortsätter ut i bäcken, säger hon.

Bilder från brunnen visar att det inträffat bräddning vid flera tillfällen under årets snösmältning. En otillfredställande situation eftersom den intilligande bäcken får ta emot orenat vatten, men kraftiga flöden kan också resultera i att avloppsvatten trycker upp ur golvbrunnar och kommer in i bostadshus. Den nya tekniken kan ge en bild av hur stort problemet med bräddning är på en viss plats och vara ett hjälpmedel för att undvika att avloppsvatten tränger in i bostäder.

Det ser inte mycket ut för världen, men mätinstrumentet är högteknologi i avloppssammanhang. Foto: Fredrik Israelsson, SVT

– Om det är höga flöden kommer man att se var det är mest vatten och var det bräddar oftast och man kan också se om det blir stopp i ledningen, förklarar Jessica Schröder.

Hoppas på fler mätstationer

Just den här brunnen ligger i Sundsvall men tekniken kan placeras var som helst och Jessica Schröder hoppas att den nya tekniken sitter på många håll i framtiden.

– Ja, det skulle vara det perfekta, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.